Cijene nafte pale zbog trgovinskog rata i veće proizvodnje

Dodajte komentar

Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima pod pritiskom veće proizvodnje članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije, a na raspoloženje utiče i dugotrajni trgovinski spor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 1,28 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,38 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,8 USD nižoj cijeni, od 53,3 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce je zaokupio podatak o rastu proizvodnje članica OPEC-a u avgustu, prvi put u ovoj godini, budući da su veće isporuke iz Iraka i Nigerije nadmašile smanjeno snabdjevanje iz Saudijske Arabije i oštar pad iranskog izvoza zbog američkih sankcija.

Prema objavljenim podacima, porasla je i ruska proizvodnja nafte, na 11,29 miliona barela dnevno, premašivši limit dogovoren s ostalim velikim proizvođačima u sklopu inicijative za podršku cijenama.

Naftna tržišta pritiska i američko-kineski trgovinski rat, koji negativno utiče na svjetsku ekonomiju, što bi se moglo odraziti i na potražnju za naftom.

“Sumorno raspoloženje uglavnom se pripisuje zastoju u trgovinskim pregovorima SAD i Kine budući da te dvije zemlje nastavljaju recipročno da uvode uvozne carine”, rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM-a.

U nedjelju su na snagu stupile 15-postotne američke carine na široku lepezu kineskih proizvoda, a Kina je počela uvoditi nove carine na američki uvoz u vrijednosti 75 milijardi USD.

Nove carine označavaju dalju eskalaciju trgovinskog rata koji traje već više od godinu. Uprkos tome, američki predsjednik Donald Trump je naveo da će se predstavnici dvije strane sastati na razgovorima u ovom mjesecu.

Američko-kineske trzavice negativno su uticale i na južnokorejsku privredu, čiji je izvoz u drugom tromjesečju bio slabiji nego što je početno procijenjeno, pa su i ekonomske aktivnosti u cjelini porasle slabije nego što se očekivalo.

Paralelno je odluka Argentine o uvođenju kontrole na trgovinu valutama usmjerila pozornost na rizike na tržištima u nastajanju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 58,76 USD, što znači da je pala 1,35 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *