Bundesbanka protiv zabrane naplaćivanja negativnih kamatnih stopa

Dodajte komentar

Njemačka Bundesbanka protivi se tome da se bankama zabrani prebacivanje troška negativnih kamatnih stopa na štediše, izjavio je zvaničnik te banke.

Član upravnog odbora Bundesbanke Joakim Virmeling rekao je za Rojters da potrošače treba zaštititi, ali da banke moraju imati manevarski prostor za upravljanje troškovima.

Njegovi komentari vremenski su se poklopili sa raspravom u Njemačkoj, kao i u drugim evropskim zemljama, o tome treba li bankama dozvoliti da prebacuju na klijente troškove negativnih kamatnih stopa koje plaćaju za “parkiranje” novca u centralnoj banci.

Premijer savezne njemačke države Bavarske Markus Zeder predložio je da se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa građanima za štednju manju od 100.000 eura. “Ako se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa, ostaće bez instrumenta koji bi mogao osigurati profitabilnost”, upozorio je Virmeling.

On je dodao da je profitabilnost važan zaštitni mehanizam za finansijski sistem i da pomaže podsticanju investicija. Evropska centralna banka od 2014. godine naplaćuje zajmodavcima držanje gotovine stopom na depozite od minus 0,4 odsto.

Prošle godine su banke u Njemačkoj uplatile centralnoj banci 2,4 milijarde eura za držanje depozita, saopštila je njemačka vlada u odgovoru na parlamentarnu istragu o negativnim kamatnim stopama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *