Privrednici u Makedoniji mogu da posluju putem PayPala

Dodajte komentar

Mala preduzeća i preduzetnici u Sjevernoj Makedoniji moći će otvoriti račune u inostranim elektronskim servisima poput PayPala i Skril-a kako bi mogli plaćati proizvode i usluge koje prodaju.

To je omogućeno Odlukom o izmjeni Odluke o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti koji nisu ovlaštene banke mogu otvarati i imati račune u inostranstvu, a koje je donijela Narodna banka Republike Sjverne Makedonije. Do sada su preko PayPala građani mogli izvršavati plaćanja, ali oni nisu mogli poslovati i vršiti naplatu putem tih elektroničkih servisa.

Privrednici koju s pisma s 1.000 potpisa u nekoliko institucija tražili omogućavanje plaćanja putem PayPala, pozitivno ocjenjuju odluku nacionalne banke.

Međutim, ova odluka ne znači da će makedonske kompanije i građani moći automatski koristiti sve usluge Paypala i drugih elektronskih servisa.

– Hoće li i kada građani i kompanije moći da otvore račun s određenom elektroničkom uslugom i koje usluge mogu koristiti, bilo da se radi plaćanja ili samo naplata, odlučuje svaki od servisa na temelju vlastite analize i ocjene – kažu iz Nacionalne banke, prenose makedonski mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *