Prijavu za posao šaljite ponedjeljkom

Prijava za posao koju pošaljete ponedjeljkom ima puno veće šanse od one koju pošaljete subotom, koja je najgori dan za prijavu za posao.

Prijava za posao je kao i svaki drugi email

Razmislite malo kako vi funkcionišete na početku nedjelje, a kako na kraju?  Mailove koje dobijete pri kraju nedjelje, petkom  ili subotom vjerovatno ćete ostaviti za sljedeću nedjelju jer ste već preumorni i jedva čekate vikend. A u ponedjeljak ujutro vam dolaze već novi mailovi i postoji velika vjerovatnoća da one od prošlog petka nećete ni otvoriti.

To su rezultati webstranice Bright.com koja povezuje kandidate viših kvalifikacija sa poslodavcima. Imaju preko 6 miliona posjetilaca mjesečno i četvrta su online destinacija za traženje posla na svijetu. Do ovih saznanje došli su na temelju istraživanja pola miliona prijava za posao.

Utvrdili su da se najviše kandidata za posao prijavljuje na oglase utorkom, a svega 20% njih ima uspjeha, odnosno dobija poziv na razgovor za posao. Najmanje ih se prijavljuje subotom, koja je i dan s najlošijim uspjehom za kandidate.

Kandidati koji šalju svoje prijave ponedjeljkom imaju najveće šanse za uspjeh – 30% njih dobiva poziv na razgovor za posao.

Dobrom pripremom protiv faktora koje ne možete kontrolisati

Prema nekim istraživanjima, bolje ćete proći na razgovoru za posao u jutarnjim satima, u odnosu na poslijepodnevne sate. Ispitivači često žele imati određeni prosjek za dan, tako da ako su kandidate tokom prvog dijela dana dobro ocijenili, kasnije kandidate će moguće lošije ocijeniti kako bi zadržali prosjek.

Dodatno, ljudi koji rade u ljudskim resursima i posredničkim kompanijama su i sami desetkovani krizom i teško se nose sa ogromnim brojem prijava koje zaprimaju na svakodnevno. Stoga su svoje vještine usavršili toliko da vaš CV dobija svega 6 sekundi za odluku idete li dalje ili ne.

U moru faktora koji nemaju veze s vama i vašim sposobnostima jedino što možete napraviti je pripremiti se na najbolji mogući način: istaknuti rezultate u biografiji, pripremiti se na najčešća pitanja na razgovoru za posao…

Check Also

Bemaks završio 95 odsto radova na auto-putu

Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare koje izvodi kompanija Bemaks su završeni, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *