Oni su prva žrtva brexita: Otišle polise vrijedne 75 milijardi dolara

Dodajte komentar

Prvu veliku žrtva brexita u britanskoj finansijskoj industriji podnijele su osiguravajuće kuće. Kako navodi Bloomberg, osiguravajuće kuće s premijom od 61 milijardu funti odnosno 75 milijardi dolara preselilo je poslovanje iz Londona u druge gradove Europske unije. Njihova selidba dogodila se nezavisno od toga hoće li biti (i kako će izgledati) sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a o odnosima nakon razdruživanja. Egzodus je dijelom posljedica odluke evropskog regulatora prema kojoj svi britanski osiguravači moraju polise evropskih klijenata preseliti na kontinent.

Osiguravači su tu imovinu preselili ponajprije u Belgiju, Luksemburg i Irsku. Međutim, izvještaj o finansijskoj stabilnosti Banke Engleske otkriva da će se oko pet milijardi funti premije i dalje nalaziti na britanskom području u trenutku brexita. Najveći svjetski osiguravč, Lloyd’s of London, najavio je da će sve polise evropskih klijenata moći da preseli do kraja septembra iduće godine.

Lloyd’sova portparolka je pojasnila kako su evropske članice uvele mjere koje osiguravaju da 90 posto polisa može biti naplaćeno u slučaju “neurednog” brexita. Dugoročni uticaj selidbe polisa biće i praktičan i simboličan. No, u svakom će se slučaju negativno odraziti na status Londona koji i dalje drži 10 posto svjetskog tržišta osiguranja i reosiguranja.

Kako pokazuju podaci, većina britanskih osiguravača preselilo je police evropskih klijenata na kontinent još početkom godine, pripremajući se za prvotni datum brexita 29. marta. Kompanije koje tek treba da presele poslovanje s evropskim klijentima trebaju izričito dopuštenje finansijskih regulatora iz svih 27 država EU-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *