Funta za nekoliko minuta pala za šest odsto

Funta je pala ispod 1,20 dolara i tako dostigla najniži nivo od pada u oktobru 2016. godine. Funtu je srušila nova kriza oko Bregzita.

Jutros se funta trovala za samo 1.968 dolara, što je najniži nivo 2016. godine. To znači da je pala za 6% u nekoliko minuta tokom azijskih sati trgovanja na 1.1491 USD, zbunjujući učesnike na tržištu.

Iako nijedan pojedinačni faktor nije izazvao iznenadni pad krajem 2016. godine, u zvaničnom izvještaju Banke za međunarodna poravnanja zaključeno je da je to uzrokovano kombinacijom algoritma trgovanja osjetljivim na naslove, neiskusnih trgovaca i nedostatka aktivnih učesnika na tržištu s obzirom na doba dana.

Ovih dana Borisa Džonsona, premijera Britanije očekuje pokušaj zaustavljanja Bregzita bez dogovora.

On je naciji, naime, obećao da će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju sa sporazumom ili bez njega, i ponovio ovo obećanje u govoru sinoć. Takođe je insistirao na tome da su šanse za postizanje novog sporazuma o povlačenju povećane.

Bregizt bez dogovora pak, kako upozoravaju mnogi analitičari i zvaničnici širom sveta, je scenario koji treba izbjegavati po svaku cijenu.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *