Ovo je automobil s najcrnjom bojom na svijetu (video)

Ukoliko ste osoba koja se često ne može sjetiti gdje je parkirala automobil, ovaj BMW X6 definitivno nije za vas. Parkirajte ga tokom noći i doslovno nećete vidjeti gdje se nalazi jer je obojen u najcrnju crnu boju na svijetu, piše Klix.ba.

BMW X6 Vantablack izradili su ljudi iz Bavarske koji su sarađivali s britanskom firmom Surrey Nano Systems, a kako bi privukli pažnju na premijeri novog X6 na rujanskom sajmu automobila u Frankfurtu.

Surrey Nano Systems izumitelji su Vantablacka, najmračnije stvari koju je stvorio čovjek, kako kažu. Ovaj BMW reflektira tek 0,035 posto svjetlosti koja ga pogodi, što znači da obloženi predmeti izgube sve svoje definišuće osobine kada ih gledate ljudskim okom. Zbog toga se čine da su dvodimenzionalni ili izgledaju poput rupe u svemiru.

Zapravo, premaz nanesen na BMW nije originalni Ventablack koji je razvijen 2014. godine za svemirske komponente i do sada se smatralo da bi bio zaista previše taman za automobil, a pored toga izuzetno je težak za nanošenje i veoma skup, prenosi Klix.ba

Novi crni BMX X6 premazan je novom Ventablack završnom bojom poznatoj kao VBx2 koja se do sada jedino koristila za arhitektonske svrhe. BMW i Surrey Nano Systems prvi su koji su ikada ovu boju iskoristili na automobilu.

Check Also

Pažnja milenijalaca 12 sekundi, a generacije Z samo 8 sekundi

Mlađe generacije sve manje konzumiraju linearnu televiziju i puno više vremena provode na internetu. Prema …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *