Libra na testu globalnih programera

Da bi se pozabavilo sigurnosnim problemima oko planiranog izdavanja Facebookove kriptovalute “libra”, Udruženje Libra pokrenulo je program za pronalaženje grešaka.

Ispitivači koji otkriju bugove na polju sigurnosti ili privatnosti mogu se radovati ponosnoj nagradi.

Očekuje se da će Facebookova digitalna valuta “libra” stići na tržište sljedeće godine. Čini se da je lansiranje trenutno još daleko, ali sigurnosne brige su glasne.

Međutim, Udruženje Libra, organizacija koju čine brojne kompanije poput PayPal, Visa, Uber, Spotify, Facebook i mnoge druge, žarko želi umanjiti zabrinutosti, posebno nakon što je Facebook nekoliko puta kritikovan zbog skandala s privatnošću. Sada je vrijeme da se brige zaobiđu.

Udruženje Libra je javno pokrenulo program za pronalaženja bugova.

“Prilikom dizajniranja libra blockchaina sigurnost je bila na prvom mjestu, pa ako se ljudi žele osloniti na “libru” za svoje svakodnevne finansijske potrebe, presudno je da infrastruktura koja stoji iza njih bude pouzdana i sigurna, što je jedan od razloga zašto smo naše planove podijelili prije lansiranja i pružili ranu verziju libra blockchain koda Libra Core kao verziju otvorenog koda pod licencom Apache 2.0, koja nam pomaže da se prikupe povratne informacije od zajednice o smjeru projekta i rade na tome da lansiranje postane skalabilno, pouzdano i sigurno”, citira BTC-Echo zapis sa službene web stranice projekta.

Navodeći da pripisuju “veliki značaj otvorenosti, transparentnosti i globalnom pristupu” iz Udruženja Libra navode da će Bug-Bounty-Programm ohrabriti mnoge ljude različitih sposobnosti i pozadina da pregledaju dizajn i implementaciju blockchaina.

Cilj je postići transparentnost dijeljenjem povratnih informacija. Prijedlozi za optimizaciju trebaju biti transparentno saopšteni i riješeni kako bi cijela zajednica mogla učiti.

Razvojni programeri, međutim, mogli bi očekivati ​​velik novac, jer se relevantna referenca na odgovarajuće ranjivosti ili bugove nagrađuje sa do 10.000 dolara.

Iz Udruženja Libra još jednom su poručili da neće lansirati libra blockchain sve dok se ne ispune regulatorne zabrinutosti i dobiju regulatorna odobrenja.

(Indikator)

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *