Lagarde slijedi politiku Draghija: Ima prostora za niže kamatne stope

Dodajte komentar

S gledišta njene buduće predsjednice Christine Lagarde, Evropska centralna banka (ECB) još uvijek ima prostora za niže kamatne stope ako bude potrebno.

Efektivna donja granica za ključne kamatne stope još nije dostignuta, istakla je ona u odgovoru na pitanja Odbora za ekonomska i monetarna pitanja (Econ) Evropskog parlamenta, objavljeno je u četvrtak.

Ali isto tako je jasno da su niske kamate uglavnom povezane s bankarskom i finansijskom stabilnošću.

Lagarde je u svojim odgovorima naznačila da će se za sada držati monetarne politike svog prethodnika Marija Draghija.

Ona je ukazala na trajno nisku inflaciju u eurozoni i stagnirajući ekonomski rast. Stoga je jasno da monetarna politika u bliskoj budućnosti mora ostati prilagodljiva.

ECB je sprovodila ekspanzionu monetarnu politiku posljednjih godina. Draghi je najavio početkom juna da ECB neće podizati ključnu stopu do sredine 2020. godine.

Centralna banka je u martu 2016. snizila centralnu stopu na 0,0 posto kako bi podstakla ekonomsku aktivnost i inflaciju povoljnim kapitalom. Banke takođe moraju platiti zatezne kamate ako parkiraju višak sredstava kod centralne banke. Stopa depozita trenutno je minus 0,4 posto.

Bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo bi da na čelo ECB stupi ove jeseni. U svom obraćanju spomenula je i Brexit: uvjerena je da su i institucije EU-a “uključujući ECB” pripremljene za tvrdi Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *