Kako da se nosite sa anksioznošću na poslu

Nositi se sa anksioznošću bilo gdje je jako teško, pronalaženje načina kako upravljati sa tim problemom na poslu, može biti posebno teško.

Posebni pritisci kao što su rokovi, sastanci, zahtjevni projekti i stres mogu povećati simptome i može biti jako teško da nađeš vrijeme da se pregrupišeš i usporiš, što može da bude jako iscrpljujuće.

Zato je jako važno, bez obzira koliko bili zauzeti, brinuti o sebi i znati kada. Dakle, ako patiš od anksioznosti, evo nekoliko savjeta kako da u toku radnog dana vodiš brigu o sebi.

Ostavi posao na poslu

Kada dođe kraj radnog vremena, učini sve da ostaviš posao na poslu kako bi se mozak resetovao i pripremio za sljedeći dan.

Potrudi se da ne nosiš posao kući i da se isključiš iz svega. Biti stalo dostupan je sigurno odlično za posao, ali je jako loše za mentalno zdravlje i pospješuje anksioznost.

Vrijeme poslije radnog dana posveti sebi i aktivnostima u kojima uživaš.

Pravi česte pauze

Možeš osjećati obavezu da ostaneš za radim stolom i da izdržiš radni dan bez pauze, jako je važno da ustaneš od stola, izađeš i daš mozgu priliku da se odmori.

Stručnjaci se slažu da je pauza tokom radnog dana dobra za sve, a posebno za osobe koje pate od anksioznosti. Bez obzira da li ćeš izaći na kratko ili otići na pauzu od sat vremena, šta god da uradiš pomoći će ti, piše Ultra.

Pitaj kolege da ti pomognu

Gomilanje radnih zadataka može biti okidač za anksioznost, zato nemoj da se ustručavaš da pitaš kolege da ti pomognu, na kraju krajeva za to i postoji timski rad.

Izbjegavaj kafu na poslu

Šolja kafe ujutru koja ti pomaže da započneš dan je jedno, ali ako patiš od anksioznosti trebaš izbjegavati dodatni unos kofeina jer višak istog može da izazove dodatnu anksioznost. Umjesto kafe popij čaj bez kofeina ili vodu.

Diši duboko

Ako osjetiš napetost za vrijeme radnog vremena, odvoji nekoliko trenutaka i diši duboko. Poznato je da duboko disanje povećava sveukupnu mentalnu bistrinu isporučujući više kiseonika u mozak, pomaže koncentraciji, poboljšava pamćenje, i najvažnije od svega pomaže da jasnije razmisliš o onome što te muči.

Izađi u kratku šetnju

Kretanje je ponekad najboji način da se oslobodiš anksioznosti, pa ako osjetiš da postaje preintenzivno na radnom mjestu izađi u kratku šetnju.

Kretanje resetuje tijelo smanjenjem kortizola, aktiviranjem zdravih hormona i tjelesnih hemikalija kao što je endorfin koji je hormon sreće.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.