Intervju: Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja

Dodajte komentar

Moramo sveobuhvatno i zajednički jačati kulturu osiguranja u Crnoj Gori, jer je istraživanje potvrdilo moju ličnu percepciju i, nažalost, pokazalo da građani nemaju veliko povjerenje u osiguranje. Da moramo jačati kulturu, saopštio sam i najodgovornijim ljudima u osiguravajućim društvima na prvom zajedničkom sastanku početkom ove godine nudeći platformu za partnerstvo, što je, na moje zadovoljstvo, od svih prihvaćeno i na čemu već zajednički radimo, kazao je u intervjuu Pobjedi Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, koji je na tu funkciju došao prije osam mjeseci.

„Razloge za neveliko povjerenje treba tražiti, prije svega, u nedostatku informacija i nedovoljno ojačanoj svijesti o prednostima osiguranja. Kod nas su dominantno zastupljena obavezna osiguranja, a prednosti dobrovoljnih osiguranja postajemo svjesni tek nakon što dođe do određene štete po našu imovinu, zdravlje ili, nažalost, život, a nijesmo bili osigurani. Osiguranje je proizvod koji nije jednostavno prodati, jer takva trgovina ne rezultira konkretnom materijalizacijom za kupca. To je takođe proizvod koji se najčešće ne kupuje iz zadovoljstva. Ipak, moramo razmišljati odgovorno i prema sebi, i prema porodici, prema našoj ili tuđoj imovini, i osiguranje posmatrati kao prednost, a u određenim proizvodima sa štednom komponentom, naravno, i kao štednju“, upozorava Andrijašević.

POBJEDA: Koje poteze će povući Agencija kako bi se povećala kultura osiguranja s obzirom da je njena ključna uloga nadzor nad radom subjekata na tržištu osiguranja?

ANDRIJAŠEVIĆ: Edukativna komponenta mora biti zastupljena u radu i aktivnostima Agencije, kako bi inicijativnošću i koordinacijom doprinosili jačanju svijesti o prednostima osiguranja. Zato je jedan od osnovnih ciljeva koje sam stupanjem na ovu funkciju sebi postavio rad na jačanju kulture osiguranja. Rast premije, vjerujem, nije nikome jedini cilj, pa čak ni društvima za osiguranje koja posluju na principu profitabilnosti.

Kultura osiguranja, odnosno kupovina osiguranja kao rezultat lične ili kolektivne svijesti o prednosima koje ono nudi je, ili bi bar trebalo da bude, zajednički cilj svih aktera na tržištu osiguranja. Zato smo i za početak inicirali izradu komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori, zajedno sa svim društvima i Udruženjem, uz odabir dvije renomirane kompanije iz oblasti komunikologije i marketinga, za izradu strategije. Za nekoliko mjeseci ćemo prezentovati prvi rezultat rada na tom zahtjevnom poslu jačanja kulture osiguranja u Crnoj Gori, kroz prezentaciju strategije, koja će nam dati ključne poruke i osnovne smjernice za dalje aktivnosti ka zacrtanom cilju.

POBJEDA: Osim jačanja povjerenja građana u osiguranja, koje ste prioritete u radu zacrtali?

ANDRIJAŠEVIĆ: U situaciji kad su nadležnosti sistema kojim upravljate jasno i precizno definisane zakonom, uz posebno uvažavanje činjenice da se radi o regulatornom organu za jedan od segmenata finansijskog sektora, prioritet je, svakako, održavanje stabilnosti i rasta tržišta osiguranja, uz kontinuiranu zaštitu prava ugovarača, osiguranika i korisnika osiguranja.

Osim toga, generalni pravac djelovanja Agencije u narednom periodu trasiran je i obavezama prema najznačajnijem spoljnopolitičkom prioritetu Crne Gore, kakav je članstvo u EU. S tim u vezi, Crna Gora će biti u obavezi da danom ulaska u EU otpočne sa implementacijom novog regulatornog okvira Solventnost 2, na čemu se intenzivno radi u Agenciji, kroz izradu novog zakonskog rješenja kojim će biti uveden novi regulatorni okvir.

(Cijeli intervju u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *