Deutsche Telekom odlazi iz Rumunije

Dodajte komentar

Deutsche telekom je dobio zeleno svjetlo od rumunske vlade da proda svog tamošnjeg operatera Telekom Romania najvećem konkurentu Orangeu, tvrdi lokalni portal Economica.net.

Njemački telekom, koji drži 54 odsto udjela u Telekomu Romania, navodno traži milijardu eura, što je nešto više od godišnjeg prihoda operatera, dok je cijena koju bi mogao dobit, tvrdi se, bliža 400 miliona eura.

Drugi najveći dioničar u Telekomu Romania je, kako prenosi Poslovni dnevnik, upravo država s obzirom na to da je riječ o bivšem monopolistu i nekad najvećem telekomu u Rumuniji. DT s Telekomom Romania upravlja preko grčkog OTE-a, a operacija u Rumuniji još se zvala TRC, Cosmote România i Romtelecom.

DT je Telekom Romania želio da proda širem popisu kupaca, među ostalima i Bugarinu Spasu Roussevu, koji je navodno u ovom poslu zainteresovan za saradnju s ruskim investicionim fondom. Inače, DT je u jaunaru dao zeleno svjetlo OTE-u za prodaju Telekoma Albanije za 50 miliona eura kompaniji Albania Telecom Invest, kojom upravlja upravo Bugarin Spass Roussev, preko svoje firme Vivacom, a koji je u tom poslu sklopio partnerstvo s albanskim preduzetnikom Elvinom Guri.

Economica.net tvrdi da se Srini Gopalan, član uprave DT-a, prošle sedmice sastao u Bukureštu s rumunskim ministrom komunikacija Alexandru Petrescu da bi razgovaralo o ovom poslu.

Rumunska vlada želi da DT svoju operaciju u toj državi proda Orangeu. Riječ je o najvećem mobilnom operateru u Rumuniji, koji je u vlasništvu francuskog Orangea. No, takva prodaja ne bi bila moguća po EU pravilima o zaštiti konkurencije, pa se nagađa da se razgovaralo o dijeljenju Telekoma Romania na dva dijela, pri čemu bi se mobilna jedinica prodala Bugarinu Spasu Roussevu, a fiksna Orangeu.

Telekom Romania bilježi pad gotovo svih pokazatelja, kako u broju korisnika tako i po prihodima. Prihod prošle godine mu je pao 4 odsto na 933,2 miliona eura i to zbog kontinuiranog pritiska na maloprodajne cijene fiksnih usluga.

Priča je dodatno složenija, jer se tvrdi da DT ima plan da izađe s više tržišta na kojima je prisutan preko grčkog OTE-a. Osim toga, u Rumuniji je ovo pitanje i medijskog tržišta, jer telekom je vlasnik sportskog TV kanala, a koji bi kako tvrdi portal Gazeta Sporturilor, mogla kupiti druga telekom grupacija RCS&RDS, koja već posjeduje nekoliko televizijskih kanala.

Službenih najava i objašnjenja ove prodaje za sad nema.

(Poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *