Crnogorska dnevnica se u Evropskoj uniji zaradi za 60 minuta

Da je Balkan još daleko od evropskog standarda najbolje svjedoče podaci Eurostata, prema kojima crnogorski radnici spadaju u kategoriju najjeftinije radne snage.

Radnik sa prosječnom platom, koja je u julu iznosila 511 eura, za sat može da zaradi oko tri eura, odnosno nepunih 24 eura dnevno.

Nerijetko, radnici u Crnoj Gori imaju i manja mjesečna primanja, pa samim tim zarađuju i manje od tri eura po radnom satu. Slična situacija je u regionu. U Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albanij i Makedoniji satnice su nešto niže nego u Crnoj Gori.

Sa druge strane, prema podacima Eurostata, prosječna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac (bruto satnica), kreće se od 44 eura u okolini Brisela i u Luksemburgu, do ispod četiri eura u tri regije u Bugarskoj, prenosi portal Standard.

Prosečna satnica u Sloveniji iznosi 16,1 eura, a u Hrvatskoj 8,6 eura.

Najveća prosječna satnica je Danskoj 38,9 eura i u Belgiji gdje se sat rada plaća 38 eura. Na dnu liste su Bugarska sa 4,7 i Rumunija sa 5,1 euro po satu.

Na sredini ljestvice su Irska sa 28,3, Španija sa 19,4 eura po satu.

Satnice po državama:

Francuska 32,8 eura

Grčka 11,2 eura

Švedska 28,8 eura

Finska 30 eura

Portugal 11 eura

Mađarska 6,9 eura

Slovačka 9,6 eura

Njemačka 31,3 eura

Austrija 29,3 eura

Italija 22,7 eura

Check Also

Most Verige bi ugrozio status Kotora

Stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posljedice gradnje mosta Verige, ali i da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *