U Podgorici nema kvadrata ispod 1000 eura, na primorju košta i do 4000

Tržište nekrtenina u Crnoj Gori nakon duže stagnacije je “oživjelo”. Tome u prilog govore i nedavno objavljeni preliminarni podaci MONSTAT-a da je u odnosu na prošlu godinu ove godine zabilježen rast cijene kvadrata u novgradnji 11,6 odsto. U nekim agencijama za prodaju nekretnina smatraju da je na značajan rast cijena nekretnina uticao ulazak Crne Gore u NATO, dok u nekim agencijama ne vide razlog koji je doveo do porasta cijena. Ipak, zaključuju da je više stranaca koji se odlučuju da kupe nekretninu u Crnoj Gori, te da su najskuplji kvadrati na primorju. Kvadrat nekretnine na crnogorskom primorju prodaje se i do 4000 eura. U glavnom gradu najniža cijena kvadrata je 1.000 eura.

Iz IN nekrtenina CdM-u pojašnjavaju da je ulazak Crne Gore u NATO uticao na povećan broj stranih kupaca, a samim tim i na rast cijena nekretnina. U agenciji Nekretnine Bar kažu da im apsolutno nije jasno iz kojeg razloga su cijene nekretnina u gradu pod Rumijom toliko visoke.

“Zaista nemam adekvatan odgovor što se tiče porasta cijena jer je trenutno na tržištu mnogo novih stanova i stambenih zgrada tako da moje lično mišljenje da bi trebale biti znatno niže. Jedino što mogu da navedem kao razlog svemu tome je velika potražnja i to uglavnom sa sjevera naše države i oni isključivo traže i trguju u centru Bara. Naravno svi oni već godinama rade i zarađuju u inostranstvu. Naši sugrađani trguju putem kredita i to jeftinije i za njihov džep dostupne nekretnine. To je u stvari individualno od vlasnika do vlasnika”, kazala je vlasnica Nekretnina Bar.

Na pitanje da li je veće interesovanje za novogradnju ili starogradnju u IN nekretninama kažu za novogradnju, dok iz barske agenciju saopštavaju da je kod njih potražnja izjednačena.

“Još uvijek kupci koji su sa naših prostora i koji žive u gradu i okolini pretenduju na zgrade Zavoda za izgradnju Bar ZIB- jer su izuzetno kvalitetn”, tvrde u Nekretninama Bar.

U obje kompanije ističu da su kupci nekretnina na primorju stranci ili naši ljudi iz dijaspore.

“Nekretnine u srednoj regiji više kupuju domaći, a na primorju strani kupci”, navode u IN nekretninama.

U ovoj agenciju ističu da najviše interesovanje vlada u Podgorici za City kvart, Preko Morače i Stari Aerodrom, a na primorju za Bokokotorski zaliv i to uglavnom traže inostrani kupci, pretežno Evropljani.

“Cijene stanova u Podgorici se kreću od 1000 do 1600 eura po metru kvadratnom, na primorju od 1200 do 4000 eura. Cijena kvadrata u Kolašinu iznosi od 800 do 1200 eura, Žabljaku od 1000 do 1500 eura, a u Nikšiću od 600 do 1100 eura”, saopšteno je CdM-u iz IN nekretnina.

U Baru je najtraženija lokacija u blizini Hrama, odnosno okolina caffea SOHO,PASCUCI, itd…

“Takođe traženi su i stanovi u zgradama Zetagradnje. Uglavnom svi traže strogi centar grada”, iskustvo je agencije Nekretnine Bar, piše CdM.

Prosječne cijene kvadrata nekretnina u Baru kreću se od 1300 do 1500 eura u zavisnosti od lokacije.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment Herceg Novi Vaslije Kostić je nedavno za CdM komentarišući rast nekretnina naglasio da je činjenica da je u Crnoj Gori broj stambenih jedinica prevazilazi njihovu upotrebu kao jedinica za stanovanje govori u prilog objašnjenju da se kupovina nekretnina javlja kao oblik investiranja koji ima prednost u odnosi na druge mogućnosti .

Prema njegovim riječima na rast cijena kvadrata uticalo je između ostalog i to što je Crna Gora više nego atraktivna turistička destinacija.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *