Kostić pred preuzimanjem Hete u Sloveniji

Dodajte komentar

Nadzorni odbor austrijske tvrtke Heta Asset Resolution, “loše” banke bivše Hypo Alpe-Adria banke, danas će donijeti odluku o prodaji svoje slovenačke kompanije, a posao vrijedan više od pola milijarde eura bruto vrijednosti lošeg duga slovenačkih firmi i pojedinaca trebalo bi da pripadne MK Grupi biznismena Miodraga Kostića, piše siol.net.

Kostićeva firma dala je najbolju ponudu za slovenačku Hetu, za koju će, prema nekim informacijama, izdvojiti 230 do 250 miliona eura.

Kupovinom slovenačke Hete, Kostić će dobiti kreditni portfelj u iznosu od gotovo 550 miliona eura kredita u kojem je gotovo 400 miliona eura “loših” kredita te više hiljada nekretnina u vrijednosti od 110 miliona eura.

Velika većina čine ugovori o lizingu bivšeg Hypo leasing društva.

Najveći zahtjevi uključuju tužbe protiv Mercator-a (Kostić već posjeduje potraživanja protiv srpske tvrtke Mercator-S), Delamaris i Metalka.

Više od 90 posto loših potraživanja otpada na firme, budući da je Heta većinu svojih potraživanja od pojedinaca prodala norveškom B2-u.

No, da bi posao zaključio, Kostić će morati dobiti saglasnost Evropske komisije a gdje, prema neslužbenim informacijama, ne bi trebalo da bude problema. Nakon toga uslijediće odobrenja zaštitnika konkurencije u zemljama bivše Jugoslavije u kojima Heta djeluje: Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, prenosi Indikator.ba.

Matična Heta svoju slovenačku kompaniju mora da proda zbog odluke Evropske komisije, najkasnije do juna sljedeće godine

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *