Argentina pregovara o odlaganju dospijeća svojih dužničkih obaveza

Argentina će pregovarati sa imaocima argentinskih državnih obveznica i Međunarodnim monetarnim fondom o produženju roka dospijeća svojih dužničkih obaveza.

Ovo je jedini način da se osigura platna sposobnost zemlje, izjavio je argentinski ministar finansija Ernan Lakunsa.

On je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa timom MMF-a koji je podsjetio Argentinu, rekao da će vlada ponovo “profilisati” dospijeće dugova prema MMF-u u sklopu stendbaj aranžmana sa tom institucijom čija je vrijednost 57 milijardi dolara.

Kamate i glavnice obveznica neće se menjati u okviru tog procesa, a promjena ročnosti bi bila usmjerena na obaveze institucionalnih, a ne individualnih investitora, dodao je ministar, a prenosi agencija Rojters.

“Današnji prioritet je garantovanje stabilnosti, jer je beskorisno pokretati reaktivirajuće mjere ako nema stabilnosti. Prva stvar je da povratimo tu stabilnost”, rekao je Lakunsa na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu.

Argentinski pezos je pretrpio veliki udarac, iako je centralna banka, drugi dan zaredom, žestoko intervenisala na deviznom tržištu.

“Tržišta će to ocijeniti kao bankrot”, ocijenio je Ernan Esteves, ekonomista iz konsultantske kompanije “FyEConsult” za Rojters.

Problem je, kako tvrdi, u tome što postoji predlog za restrukturiranje duga koji je pokrenula jedna vlada, ali koji će morati da sprovede u djelo sljedeća vlada.

“To otežava upravljanje urednim restrukturiranjem”, rekao je on.

Zabrinutost u pogledu mogućnosti Argentine da ispuni svoje dužničke obaveze u dolarima porasla je od primarnih izbora u toj zemlji održanih 11. avgusta.

Pezos je otada izgubio skoro 22 odsto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Check Also

Stočari očekuju rast otkupne cijene mlijeka

Sekretar Udruženja stočara Danilovgrada Vlado Lakić saopštio je da crnogorski stočari očekuju podizanje otkupne cijene …

Leave a Reply

Your email address will not be published.