Skupština akcionara EPCG: Poništavaju 10 odsto kupljenih akcija od A2A i kupuju novih 10 odsto

Dodajte komentar

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće sjutra na redovnoj skupštini akcionara odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Dioničari će takođe odlučivati o poništenju sopstvenih akcija koje su lani kupili od A2A i smanjenju osnovnog kapitala po osnovu tog poništenja, kao i o odobravanju kupovine novih deset odsto sopstvenih akcija od Italijana, čime će država povećati vlasnički udio u kompaniji na 80 odsto.

Na dnevnom redu sjednice biće i odluke o usvajanju finansijskih, konsolidovanih finansijskih iskaza i izvještaja o poslovanju za prošlu godinu, kao i izbor revizora za ovu godinu. EPCG je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 44,08 miliona eura.

Iz elektroenergetske kompanije je ranije saopšteno da je prošla godina jedna od najuspješnijih poslovnih godina od postanka kompanije, kao i da je EPCG grupa koja obuhvata EPCG, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja imala lani dobit oko 60 miliona eura. Grupa je u budžet države, po osnovu poreza, prireza, naknada i drugih obaveza, kao i dividende, uplatila ukupno oko 100 miliona eura.

Lani su ukupna kapitalna ulaganja EPCG iznosila oko 15 miliona eura. Skupština akcionara Rudnika uglja donijela je odluku o isplati milion eura dividende bruto. Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini iznosila je skoro 60 odsto više od ostvarenja iz 2017. godine. Stepen naplate je bio 102,3 odsto u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u prošloj godini. Dioničari će na sjednici razmatrati i donošenje odluka o razrješenju i izboru članova Odbora direktora EPCG.

ODLUKE

Akcionari će odlučivati i o odobravanju investicije zajedničke izgradnje vjetroelektrane Gvozd i predlogu odluke o odobravanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta te vjetroelektrane. EPCG je sa kompanijom Ivicom holding GmbH iz Beča, koja je učestvovala i u projektu izgradnje vjetroelektrane Krnovo, u maju prošle godine, potpisala memorandum o razumijevanju u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vjetroparka „Gvozd“ u nikšićkoj opštini. Planirana instalisana snaga tog objekta je 50 MW uz godišnju proizvodnju od oko 140 GWh električne energije, dok je procijenjena vrijednost investicije oko 60 miliona eura. Ranije je najavljeno da će se projekat realizovati iz kreditnih sredstava, koja će se najvećim dijelom obezbijediti kod međunarodnih finansijskih institucija, bez primjene feed-in tarifa/podsticajnih cijena, odnosno uz primjenu tržišnih cijena. Očekivano vrijeme za realizaciju projekta uključujući i simultanu eksproprijaciju je do 42 mjeseca. Početak izgradnje, koja bi trajala 18 mjeseci, planiran je početkom 2021. godine.

Dioničari EPCG će na sjednici razmatrati i donošenje odluka o razrješenju i izboru članova Odbora direktora EPCG. Država ima 76,89 odsto akcija EPCG, a italijanska kompanija A2A 11,93 odsto, dok je sama kompanija EPCG vlasnik 9,98 dionica. Polovinom septembra prošle godine EPCG je otkupila od italijanske kompanije 9,9 odsto akcija vrijednih 51,6 miliona eura. Još jedna velika transakcija planirana je ove godine. Akcionari EPCG odobrili su na sjednici Skupštine u avgustu prošle godine kompaniji da kupi 13,05 miliona sopstvenih akcija od dioničara, italijanske A2A, po cijeni od 3,96 eura po akciji. Ukupan aranžman države i italijanskog partnera u EPCG kompanije A2A je vrijedan 230,6 miliona eura. Nakon dugotrajnih pregovora taj ugovoreni iznos je diskontovan sa prvobitnih 250 miliona eura. Predlogom Vlade od toga iznosa EPCG će ukupno otkupiti skoro 29 miliona akcija za ukupno 121,6 miliona, a država oko 26 miliona akcija za 109 miliona eura.

ZAKON

Podsjetimo da zakon u slučaju kupovine sopstvenih akcija propisuje da je kompanija dužna da ih proda ili otpiše u narednih 12 mjeseci. Zakon predviđa da je kompanija dužna da za sopstvene akcije koje nije otuđila za 12 mjeseci, u roku od tri dana od dana isteka roka bez posebne odluke skupštine društva, obavijesti Komisiju za tržište kapitala i CDA o tome da će ih poništiti.

– U slučaju da bi poništenjem akcija neto imovina društva bila manja od njegovog osnovnog kapitala, uvećanog za rezerve koje se mogu koristiti za isplate akcionarima, društvo je dužno izvršiti poništenje akcija kroz postupak smanjenja osnovnog kapitala društva – navedeno je, između ostalog, u zakonu. Zakonom je definisan i posebni slučaj kada je rok za prodaju akcija tri godine. Akcije koje društvo stekne, kao i one koje kupi neko lice u vlastito ime, ali za račun društva, uključujući i ranije stečene akcije, ne mogu prelaziti 10 odsto akcionarskog kapitala društva, osim ako su stečene: izvršavanjem odluke skupštine o smanjenju kapitala, prenosom imovine prilikom restrukturiranja ili izvršavanjem sudske odluke koja nalaže otkup akcija od manjinskih akcionara u cilju njihovog obeštećenja, u postupku prinudne prodaje na osnovu sudske odluke za plaćanje duga akcionarskom društvu od strane akcionara, ako nema drugog načina naplate.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *