Ne postoji neuspjeh postoji samo feedback

Dodajte komentar

Jelena Vuletić, osnivač Balance2Business
izvršni direktor za rizike Hipotekarne banke

U kompanijama povratna informacija ili FEEDBACK je osnov razvojne komunikacije.

Podrazumijeva se da je svaki vid komunikacije dvosmjeran, privatni ili poslovni. Svaki timski rad zahtijeva komunikaciju tako da je i saradnja vid komunikacije, a zavisi od učesnika u timu.

Povratna informacija je ključni aspekt upravljanja ljudima. Svi mi volimo da čujemo pohvale a nijesmo baš raspoloženi da čujemo i kostruktivne komentare ili kritike.

U poslu nije baš poželjno feedback primiti LIČNO, iako je osjećaj za identitet kod uspješnih ljudi visoko povezan sa njihovim poslom. Treba ga prihvatiti kao preporuku za budućnost.

Takođe je važno da i nadređeni bude otvoren da sasluša ”feedback” od svojih zaposlenih jer im oni mogu pružiti vrlo koristan unutrašnji uvid o efikasnosti procedura i procesa kao i uvid o njihovoj efikasnosti u radu.

Šta mislite da je li feedback samo ‘odgovor’ ili nešto više?

Što je ustvari feedback?

Najjednostavnije rečeno, to je oblik komunikacije kojim se timu ili pojedincu upućuje informacija o uticaju njihovog ponašanja ili djela na druge; pojedince, organizaciju, klijente itd.

Povratna informacija može biti pozitivna ili negativna, odnosno u obliku konstruktivne kritike.

Feedback, kao razvojni alat je namijenjen: poboljsanju perfomansi, rastu i razvoju; fokusiran je na ponašanje; konkretan je i potkrijepljen detaljima; a najvažnije usmjeren je ka rješenju i fokusiran na budućnost;

Najdjelotvorniji je deskriptivni feedback koji naglašava subjektivnost evaluacije.

Da bismo sagovorniku dali dobar feedback, potrebno je da savladamo vještinu primanja feedback-a.

Sposobnost primanja feedback-a je ključ zdravih odnosa u poslu a i u životu.

Prilikom primanja feedback-a  obratite paznju na:

  1. Aktivno slušajte– slušajte bez prosuđivanja. Nije važno da dajete svoj komentar. Mozda i da nešto zapišete od onoga što ste čuli ukoliko cijenite da vam može biti korisno.
  2. Razmislite– zatražite dodatno objašnjenje ili primjere koji mogu da vam pomognu da poboljšate svoju vještinu ili ponašanje; ukoliko vam je feedback unio nelagodu možda da sagledate situaciju iz drugog ugla. Raspravljanje ili opravdavanje sa vaše strane su beskorisni jer je feedback mišljenje druge osobe o onome što vidi kod vas.
  3. Zahvalite se –feedback je poklon i kasnije razmislite šta ćete uraditi sa njim.

Tokom davanja feedback-a obratite pažnju na:

  1. Počnite i završite sa pozitivnim stranama;
  2. Dajte čulni opis onoga sto ste primijetili a tek onda svoju interpretaciju;
  3. Fokusirajte se na konkretne detalje i opišite ponašanje
  4. Opišite kako ponašanje koje ste uočili ima uticaj na vas ili na druge ljude,
  5. Feedback dajte samo na ono nad čim osoba koja ga prima ima kontrolu;
  6. Feedback je vaš zato ga izrazite u prvom licu;
  7. Sagovorniku uvijek ostavite mogućnost izbora za poboljšanje performansi ;

Usaglašenost je preduslov za davanje feedback-a. A da bi postigao željeni cilj neophodno je da zaista postoji iskrena želja da sagovorniku pomognete u daljem razvoju.

Važno je da feedback bude fokusiran na rezultat i akciju koja je dovela do rezultata.

Tehnika DOBRO-BOLJE-NAJBOLJE uključuje prvo ono što je bilo dobro, zatim što bi moglo da bude bolje i na kraju isticanje onoga što je bilo najbolje. Ključna komponenta davanja feedback-a je preciznost u opisu onoga što se desilo.

Feedback dajte neposredno nakon aktivnosti. Ne odlažite jer vremensko odlaganje davanja feedback-a je gubitak vremena, baš kao i neodređeni feedback.

Šta je feedforward?

U skorije vrijeme pored feedback–a sve se češće koristi i alat nazvan feedforward. On može pokriti skoro isti materijal kao feedback. Ključna razlika je što feedforward zahtijeva da imate dobre ideje za ostvarivanje zadataka i ne zahtijeva poznavanje osobe. Takođe, posebno odgovara uspješnim ljudima jer oni često imaju pozitivnu sliku o sebi pa samim tim nemaju ponekad pozitivnu reakciju na feedback.

Odličan način kako da svoju ideju predstavite svom nadređenom jeste da svoje izlaganje započnete rečenicom: “Ovo su moja četiri predloga za rješenje. Vjerujem da možete da iskoristite barem dva. Ignorišite ono što po vama nema nikakvog smisla”.

Feedforward je koučing model i fokusiran je na budućim performansama i razvoju karijere.

Kako bi se podizala svijest o koučingu odlučila sam da svake srijede od 18 do 20h radim besplatne individualne koučing sesije, narednih 4 mjesesi. Ovom prilikom i pozivam zainteresovane da mi se obrate na mejl [email protected]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *