Morgan Stenli najprofitabilnija inostrana investiciona banka u Japanu

Morgan Stenli je zadržao svoju poziciju najprofitabilnije investicione banke u Japanu prošle godine, pošto je potražnja za inostranim obveznicama od investitora pomogla da se nadoknadi slabost u trgovinskom poslu.

Neto prihod Morgan Stenlija porastao je za 8% na 21,3 milijarde jena (201 milion USD) za fiskalnu godinu koja se završila u martu, što predstavlja najveći prihod među 10 velikih globalnih banaka koje su podnosile godišnje finansijske izvještaje u Japanu.

Skok trgovinskih gubitaka Goldman Saks Japan Co. pomogao je da se američka banka progura na treće mjesto, iza BNP Paribas Securities (Japan) Ltd., što je imalo koristi od pada prodaje i administrativnih troškova.

Glavne kompanije sa Vol Strita godinama trpe neke od najgorih uslova u svom trgovačkom poslovanju, jer neizvjesnost oko globalnih trgovinskih tenzija drži investitore na margini. U kompaniji Credit Suisse Securities (Japan) Ltd., jedinoj kompaniji na ovoj listi koja je prijavila slabost u trgovanju što je bio jedan od faktora njenog gubitka od 3,4 milijarde jena.

Prema podacima, Goldman Saks Japan je trgovinski gubitak skoro utrostručio na 34,3 milijarde jena. Prihod od trgovanja u japanskom poduhvatu Morgan Stenlija sa kompanijom Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. opao je za 32%, na 7,6 milijardi jena.

Međutim, to su nadoknadili drugi faktori, uključujući provizije povezane sa stranim obveznicama i strukturiranu prodaju mjenica, koje su porasle 22% na 37,5 milijardi jena.

„Ostajemo optimistični u pogledu poslovnih prilika u Japanu, gdje tekuće reforme korporativnog upravljanja i niz mjera za rješavanje demografskih problema zemlje vjerovatno mogu dugoročno povećati produktivnost preduzeća“, izjavio je Alberto Tamura, izvršni direktor Morgan Stanlei MUFG Securities.

Check Also

Svaki zaduženi građanin u prosjeku duguje 10.700 eura

Kredite kod banaka u Crnoj Gori ima 119 hiljada građana. Oni su po posljednjim podacima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *