Mihailović: “Mora se otvoriti četvoro očiju da bi se napravio dobar finalni koncesioni ugovor, ako je privatizacija MA državni interes”

Dodajte komentar

Tačno je da država više ne može da finansira i oprašta dugove Montenegro Airlinesa, ali pri donošenju odluke za ovu kompaniju ne smijemo previdjeti činjenicu da smo mala zemlja, kazao je za Pobjedu dr Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fukulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista.

“Tri su moguće opcije za rješavanje tog pitanja. Prva je da se i ovako nastavi, što ne može država za izdrži. Druga i realnija je restrukturiranje i pokušaj privatizacije i treća, najgora likvidacija. Sve opcije treba staviti na sto i voditi računa o interesu države, turizma i ukupne privrede”, rekao je Mihailović.

Objašnjavajući tezu da pri donošenju odluke za Montenegro Airlines ne smijemo previdjeti činjenicu da smo mala zemlja, Mihailović kaže da bi neka strana kompanija vodila isključivo računa o svom interesu.

“Inostrana kompanija koja bi sjutra preuzela posao MA mogla bi da zatvori kompaniju, recimo zbog minornog prihoda i nanese nenadoknadivu štetu Crnoj Gori i turizmu. Zato se moraju sve opcije uzeti u obzir ističe profesor i upozorava da je u ekonomiji staro pravilo da je najlakše nešto zatvoriti, ali nije stvoriti. To moramo da poštujemo”, upozorava Mihailović.

On podsjeća da je Montenegro Airlines počeo sa jednim avionom prije više od dvije decenije.

“Od tada je ta kompanija imala značajnu ulogu u našoj privredi, prije svega u turizmu i povezivanju naše države sa Evropom i svijetom. To se nikako ne može zaboraviti. Ova kompanija je sada u složenoj ekonomskoj situaciji i sa dugovima. Ali radi se o specifičnoj vrsti biznisa velika konkurencija, relativno mali broj aviona, visoki fiksni troškovi opsluživanja aviona i dosta nepovoljni uslovi pod kojima su avioni nabavljani. Moramo konstatovati da su u posljednje nekolike godine smanjeni operativni troškovi, povećan broj putnika i MA se pokazao kao važan stabilan faktor i krak našeg turizma, bez obzira na sve druge i niskotarifne kompanije”, ocijenio je profesor.

Komentarišući nedavnu odluku Vlade o davanju koncesije na Aerodrome Crne Gore i ocjenu opozicije da je to nezakonito i suprotno interesima države, Mihailović kaže da se Crna Gora i dalje mora oslanjati na inostrane investicije.

“Ne znam da li je to zakonito, ili ne, ali znam da Crna Gora nema dovoljno akumulacije i da se i dalje mora oslanjati na inostrane investicije bez kojih nema privrednog razvoja, što je odavno poznato svim ekonomistima”, ističe on.

Dodaje da za sada nemamo alternativnih aerodroma.

“Mora se otvoriti četvoro očiju da bi se napravio dobar finalni koncesioni ugovor, ako je to državni interes. Ne smije nam se ponoviti nešto što smo imali sa nekim drugim preduzećima. Ako bi došli u situaciju da aerodromi ne budu u funkciji privrednog razvoja, onda bi to bio pogrešan potez”, objašnjava Mihailović i naglašava da se odluka treba donijeti veoma pažljivo.

“Po narodnoj “dvaput mjeri, treći put kroji”, otvori četvoro očiju i napravi svot analizu šta se dobija, a šta gubi i nakon toga donesi odluku”, upozorava profesor Mihailović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *