ECB: Krediti za domaćinstva u eurozoni porasli najsnažnije od kraja krize 2009. godine

Dodajte komentar

Krediti za domaćinstva u eurozoni porasli su u prošlom mjesecu 3,4 odsto na godišnjem nivou, najsnažnije od 2009. U prethodnom mjesecu uvećani su 3,3 odsto, pokazali su podaci Evropske centralne banke.

Krediti kompanijama porasli su 3,9 odsto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. To je ujedno najviša stopa njihovog rasta u ovoj godini.

Odvojeno je ECB danas objavila i da je pokazatelj novčane mase u opticaju M3 u julu porastao 5,2 odsto, nakon 4,5-postotnog rasta u junu. M3 je na glasu kao relativno pouzdan pokazatelj aktivnosti u predstojećem razdoblju. Novi podaci ECB-a, posebno onaj o povećanju kreditnih plasmana kompanijama, upućuju na zaključak da uprkos posustajanju aktivnosti, ekonomijama eurozone ne prijeti recesija, zaključuje Rojters.

Budući da je rast zbog slabe izvozne potražnje za industrijskim proizvodima ipak slabiji od trenda u proteklom razdoblju, brojke vjerovatno neće stišati bojazni u ECB-u, čiji će dužnosnici na sjednici u septembru gotovo sigurno najaviti dodatne podsticajne mjere,prenosi Rojters.

Tome valja dodati i skorašnji Bregzit, vjerovatno bez dogovora, i globalni trgovinski rat koji narušava očekivanja poslovnih čelnika. Njemačka industrija već duže razdoblje bilježi pad aktivnosti i prijeti opasnost da će se njena slabost uskoro proširiti na cijelu ekonomiju pa i preko granica Njemačke. U drugom tromjesečju su ekonomske aktivnosti u Njemačkoj smanjene za 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjem nivou su gotovo stagnirale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *