CEO Erste banke: Niske kamatne stope ostaće još 10 do 15 godina

Dodajte komentar
Izvršni direktor Erste banke Andreas Treichl

Faza niskih kamatnih stopa u Evropi, koja traje već gotovo deset godina, trajaće još dugo, prema mišljenju izvršnog direktora Erste banke Andreasa Trajhla.

Tako će biti nastavljeno “sljedećih deset do 15 godina”, kazao je bankar na ekonomskim razgovorima u sklopu Foruma Alpbach, prenosi bečki Standard.

Politika niskih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) “ne nudi više zaradu” na kamatama, kaže šef Erste Grupe.

Zbog situacije sa kamatnim stopama i njihovih investicijskih navika, Austrijanci su prošle godine izgubili više od pet milijardi eura imovine. Usljed toga i nedostatka tržišta kapitala u Austriji – dakle zbog nedostatka alternativnih ulaganja – “sve je prešlo u nekretnine”, rekao je Trajhl. Čak i vrlo bogati slojevi stanovništva ulažu u stanove i kuće.
“Zato je životni prostor toliko skup da ga mlade porodice više ne mogu priuštiti”.

Trajhl se založio za pronalaženje alternativnih ulaganja za visoke zarade, tako da cijene nekretnina opet nešto padnu.

Bankar je apelovao da se reformiše postojeći ekonomski sistem kazavši da tržišna ekonomija mora biti dostupna što većem broju ljudi širom svijeta.

“Ako se to ne dogodi, kapitalizam je konačno zastario”, kazao je Trajhl na panelu “Kapitalizam i demokratija – borba moći?” u tirolskom planinskom selu Alpbach. Morate mladima pružiti priliku da sakupe bogatstvo. Ali to je s nultom kamatnom stopom “vrlo, vrlo teško postići”.

Ekonomsku veličinu i moć američkih tehnoloških kompanija – poput Epla, Fejsbuka, Gugla – opisao je šef Erste Grupe kao “zastrašujuću” i “nevjerovatnu”. “Previše snage u jednoj ruci je nezdravo”.

Nakon što je Evropa propustila biotehnologiju, fintech, vještačku inteligenciju i društvene medije, EU mora postići globalno liderstvo u proizvodima za zaštitu klime (“green tech”). “To će biti masivna industrija i Evropa i dalje može preuzeti vodjstvo”, kazao je Trajhl.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *