Tojota kupila udio u Suzukiju

Tojota” je saopštila danas da će kupiti nešto manje od pet odsto udjela u manjem proizvođaču automobila “Suzukiju”, što predstavlja novo povezivanje u svijetu automobilske industrije, koja prolazi kroz ubrzane promjene.

“Tojota” će platiti oko 907 miliona dolara za udio od 4,94 odsto u “Suzukiju”, a ta kompanija će zauzvrat kupiti “Tojotine” akcije na berzi za oko 450 miliona dolara.

Objava je uslijedila nakon što su dvije kompanije 2017. godine potpisale memorandum o razumijevanju radi rasprave o operativnom povezivanju, prenosi AFP.

Globalna automobilska industrija prolazi kroz dinamične promjene usljed uvođenja regulative o zaštiti okoline i novosti na tržištu, poput vozila sa funkcijom autonomne vožnje.

“Tojota” u savez unosi svoju inženjersku stručnost, naročito u oblasti hibridne tehnologije, a “Suzuki”, koji je veoma uspješan u Indiji, sada može lakše da ostane konkurentan na ostalim tržištima.

Izvor: Blic

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *