Saudijska Arabija gradi “Kidiju” – Supergrad zabave

Dodajte komentar

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman nada se da će turizam donositi 10 odsto BDP-a zemlje do 2030. godine.

Naime, ta zemlja planira da upotrijebi sva raspoloživa sredstva – od dvije hiljade godina starog i od UNESKA zaštićenog nasljeđa, do “najdužih, najviših i najbržih rolerkostera na svijetu” – kako bi to ostvarila i privukla turiste iz cijelog svijeta.

Idućeg mjeseca, Saudijska Arabija uvešće nove turističke vize od kojih se očekuje da privuku turiste. Trenutno je za dobijanje vize tog kraljevstva potrebno pismo od vlade.

“Siks flegs” je prvi od velikih operatera zabavnih parkova koji je pristupio saudijskom projektu Kidija, “supergradu zabave” koji se gradi 40 kilometara izvan Rijada.

“U Siks flegs Kidiji, prikazaćemo 28 tobogana, od kojih će čak 12 biti svjetski rekorderi”, rekao je predsjednik za međunarodno poslovanje Dejvid Makilips “Siks flega” CNBC-u.

Mnogi ciljevi Saudijske Arabije, koja želi da postane jedna od pet najtraženijih turističkih destinacija svijeta, veoma su ambiciozni. Kidija je jedan od nekoliko započetih megaprojekata u Saudijskoj Arabiji, od kojih se očekuje da stvore dodatnih milion radnih mjesta.

Saudijci danas troše oko 26 milijardi dolara godišnje izvan svog kraljevstva, na luksuzne proizvode, odmor i zabavu, a princ preijstolonasljednik nada se da će taj novac uspjeti da zadrži u zemlji.

Prošle godine, Saudijci su potrošili 10 milijardi dolara izvan kraljevstva na robu i usluge kakve Kidija nudi – zabavu, sportove i umjetnost. Dvije trećine stanovništva Saudijske Arabije mlađe je od 35 godina, pa projekat poput Kidije predstavlja ogromnu ekonomsku priliku. Procjenjuje se da oko 20 miliona Saudijaca sada ne može u zemlji da nađe to što traži, već idu u inostranstvo.

Ukupni prihodi od turizma u Saudijskoj Arabiji donose oko dva odsto BDP-a zemlje, ali kako su tri turistička megaprojekta trenutno u izgradnji, suvereni investicioni fond te zemlje nada se da će povećati prihode velikom injekcijom keša.

Kidija, 500 miliona dolara vrijedni NEOM, i Projekat Crveno more, sva tri projekta rade se uz podršku Javnog investicionog fonda Saudijske Arabije.

Do sada su turisti iz inostranstva skoro isključivo bili milioni hodočasnika koji su svake godine dolazili u kraljevstvo na Hadžiluk. Iako se očekuje da taj broj naraste na 30 miliona hodočasnika do 2030, vlasti se nadaju da će izdavanje novih viza strancima otvoriti novo tržište toj u velikoj mjeri zatvorenoj zemlji.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *