Foto: Marina Kojovic

Predstavnici mađarskog nacionalnog parka u posjeti Durmitoru i Skadarskom jezeru

Predstavnici nacionalnog parka Orsegi iz Mađarske (Őrségi Nemzeti Park), boravili su u studijskoj posjeti nacionalnim parkovima Durmitor i Skadarsko jezero, od 23. do 26. avgusta, kako bi se upoznali sa prirodnim i kulturnim vrijednostima, turističkom ponudom, te načinom organizacije i promocije crnogorskih nacionalnih parkova, sa fokusom na razvoj ekoturizma.

Kako je saopšteno iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, studijska posjeta predstavljala je dobru priliku za razmjenu iskustava, promociju prirodnih vrijednosti i ljepota, kao i turističkih proizvoda baziranih na prirodi i aktivnom odmoru u crnogorskim zaštićenim područjima.

“Predstavnici mađarskog nacionalnog parka imali su priliku da u Nacionalnom parku Durmitor uživaju u pješačkoj turi do Škrčkog ždrijela, sa kojeg se pruža prelijep pogled na Prutaš, Šarene pasove i Škrčku dolinu i informišu se o ulozi nacionalnog parka u razvoju turističkih proizvoda”, navode u NPCG.

U parku Skadarsko jezero posjetili su Centar za posjetioce na Vranjini i učestvovali u radionici.

“Posebno su se interesovali za značaj i ulogu nacionalnog parka u razvoju turističke ponude zasnovane na održivom razvoju, kao i međusobnu povezanost i saradnju nacionalnih parkova Crne Gore sa turističkom privredom, lokalnim preduzetnicima i turističkim agencijama. Tokom vožnje brodom na relaciji Vranjina-Manastirska tapija-Ostrvo Grmožur-tvrđava Lesendro, obišli su interesantne lokalitete, kao i dominantna staništa Skadarskog jezera”, ističu u NPCG.

Bilo je, dodaju, i riječi i o načinu funkcionisanja mađarskih nacionalnih parkova i PaNaNet mreži – prekograničnom projektu koji objedinjuje zaštićena područja istočne Austrije i zapadne Mađarske.

Nacionalni park Orsegi je mađarski nacionalni park osnovan 2002, s ukupnom površinom od oko 440 kilometara kvadratnih.

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *