Pad cijena dionica na Volstritu, najviše izgubio finansijski sektor

Na Wall Streetu su juče cijene dionica pale, ponajviše u finansijskom sektoru, jer su ulagači nesigurni zbog recesijskih prijetnji i jer nema pozitivnih pomaka u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Dow Jones je oslabio 124 boda ili 0,48 odsto, na 25.774 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto, na 2.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 odsto, na 7.826 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene dionica su porasle, kao i dan prije, kada je ulagače oraspoložila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trampa da će se trgovinski pregovori sa Pekingom nastaviti.

No entuzijazam ulagača splasnuo je nakon saopštenja iz kineskog ministarstva vanjskih poslova da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvog telefonskog razgovora o trgovinskim pregovorima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američkoj privredi prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali sa tržišta obveznica.

Naime, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice i dalje su veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krive prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krive prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

„Moglo bi biti vrlo konfuzno i, nažalost, bez nekog napretka u trgovinskim pregovorima, privreda bi mogla biti pod pritiskom”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Capital Management.

Najviše su juče pale cijene dionica u finansijskom sektoru, u prosjeku 0,7 odsto, koje obično slabe u okruženju usporavanja rasta privrede i smanjenja kamatnih stopa.

Sa druge strane, grupu dobitnika predvodio je komunalni sektor, koji se smatra defenzivnim, sa prosječnim rastom cijena dionica za 0,14 odsto.

Od početka avgusta S&P 500 indeks izgubio je gotovo 4 odsto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih privreda.

Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi Bregzita i geopolitičkih tenzija.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su juče porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 odsto, na 7.089 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,62 odsto, na 11.730 bodova, a pariški CAC 0,67 odsto, na 5.387 bodova.

 

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *