Pad cijena dionica na Volstritu, najviše izgubio finansijski sektor

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su juče cijene dionica pale, ponajviše u finansijskom sektoru, jer su ulagači nesigurni zbog recesijskih prijetnji i jer nema pozitivnih pomaka u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Dow Jones je oslabio 124 boda ili 0,48 odsto, na 25.774 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 odsto, na 2.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 odsto, na 7.826 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene dionica su porasle, kao i dan prije, kada je ulagače oraspoložila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trampa da će se trgovinski pregovori sa Pekingom nastaviti.

No entuzijazam ulagača splasnuo je nakon saopštenja iz kineskog ministarstva vanjskih poslova da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvog telefonskog razgovora o trgovinskim pregovorima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američkoj privredi prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali sa tržišta obveznica.

Naime, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice i dalje su veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krive prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krive prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

„Moglo bi biti vrlo konfuzno i, nažalost, bez nekog napretka u trgovinskim pregovorima, privreda bi mogla biti pod pritiskom”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Capital Management.

Najviše su juče pale cijene dionica u finansijskom sektoru, u prosjeku 0,7 odsto, koje obično slabe u okruženju usporavanja rasta privrede i smanjenja kamatnih stopa.

Sa druge strane, grupu dobitnika predvodio je komunalni sektor, koji se smatra defenzivnim, sa prosječnim rastom cijena dionica za 0,14 odsto.

Od početka avgusta S&P 500 indeks izgubio je gotovo 4 odsto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih privreda.

Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi Bregzita i geopolitičkih tenzija.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su juče porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 odsto, na 7.089 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,62 odsto, na 11.730 bodova, a pariški CAC 0,67 odsto, na 5.387 bodova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *