Norveški državni fond želi da preusmjeri dio ulaganja iz evropskih na sjeverno-američko tržište

1 komentar

Norveški stabilizacioni fond planira da preusmjeri dio izdašnih ulaganja iz evropskih dionica u one na sjeverno-američkim tržištima, po preporuci centralne banke koja je ujedno upraviteljica fonda.

Norveški stabilizacioni fond upravlja imovinom vrijednom 1.000 milijardi dolara i najveći je u svijetu. Do sada su težište stavljali na evropske dionice, sa fokusom na zemlje sa kojima Norveška najviše trguje, dok su investicije na sjeverno-američkim tržištima bile u drugom planu.

Centralna banka, koja upravlja državnim fondom Global, smatra da to više nije potrebno, sugerišući da portfelj fonda ubuduće bolje odražava raspoloživu paletu ulaganja.

“Savjet centralne banke je da geografska distribucija bude dodatno prilagođena sa ciljem većeg udjela ulaganja u dionice na tržištima Sjeverne Amerike dok bi se udio ulaganja u dionice na razvijenim evropskim tržištima trebao smanjiti”, navodi se u saopštenju centralne banke.

Konačnu odluku o preporukama centralne banke donijeće ministarstvo finansija i parlament.

Prihvate li preporuku banke, milijarde eura, funti i ostalih evropskih valuta koje fond trenutno ulaže na evropskim tržištima bile bi preusmjerene u SAD i druga sjeverno-američka tržišta.

Trenutno stabilizacioni fond za ‘crne’ dane, koji investira prihode od prodaje nafte i plina, u vlasništvu ima veće udjele evropskih dionica od onih američkih no što bi to nalagala veličina tih tržišta.

Godine 2012. ublažili su politiku ulaganja u najvažnije norveške trgovinske partnere a analizirali su i udjele ulaganja po regionalnoj osnovi.

Od tada su smanjili izloženost evropskim dionicama sa 50 odsto ukupnog dioničkog portfelja, na oko 34 odsto krajem 2018. U Sjevernoj Americi ulaganja im dosežu oko 43 odsto, dok na Aziju otpada 17 odsto.

Savjet se, kako ističu u centralnoj banci, ne temelji ni na kakvom konkretnom stajalištu o budućim prinosima na pojedinim tržištima ili regijama.

Iz ministarstva finansija objavili su da će mišljenje o preporuci centralne banke dati na proljeće iduće godine. “Svaka, pa i najmanja promjena u ključnom indeksu biće postupna i sprovodiće se kroz određeno vremensko razdoblje”, stoji u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Hm, ja bih rekao i da su do sada masovno kupovali USA dionice Apple, Coca-Cola, a i propale hipotekarne kredite prije 10-tak godina, itd. tj sve sto je americko je u Oslu hit.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *