London

London je najbolji pametni grad na svijetu

Šesto izdanje IESE-vog Cities in Motion istraživanja o pametnim gradovima, rad profesora Paskvala Beronea i Joana Enrika Rikarta, ugledalo je svijetlo dana.

Stručnjaci Centra za globalizaciju i strategiju IESE Business School istražili su nivo razvoja u 174 grada iz 80 zemalja.

Istraživanjem su ove godine obuhvatili još devet novih gradova u odnosu na 2018. godinu, što jasno ukazuje na razvoj koncepta pametnih gradova širom svijeta.

Indeks Cities in Motion ili u prevodu Gradovi u pokretu, oformljen je s namjerom da pomogne javnosti i gradskim službenicima kako bi prepoznali uspješnost vlastitog i gradova koji im mogu poslužiti kao primjer dobre prakse.

Uspješnost grada ogleda se u devet dimenzija, a to su redom ljudski kapital, socijalna kohezija, ekonomija, upravljanje, okolina, mobilnost i saobraćaj, urbano planiranje, međunarodna uspješnost i tehnologija.

Koncept rangiranja omogućava prepoznavanje snaga i slabosti, a s obzirom na to da se mjeri održivost na ekonomskim, socijalnim, ekološkim i tehnološkim osnovama, može se procijeniti kvalitet života građana u kombinaciji svih činilaca.

Upravo na ovim osnovama London je, nakon što je tri godine zaredom držao drugu poziciju, u novom izvještaju zauzeo prvu poziciju na ljestvici.

Glavni grad Velike Britanije postigao je izvanredan položaj u gotovo svim dimenzijama. Osigurao je prvo mjesto za ljudski kapital i međunarodnu uspješnost, a za dimenzije upravljanja, mobilnosti i saobraćaja, tehnologije i urbanog planiranja našao se u deset najboljih.

Najgori učinak grad je postigao u dimenziji socijalne kohezije zauzevši 45. mjesto. Međutim, prisutno je poboljšanje u odnosu na 68. mjesto u 2018. i 105. u 2017. godini. Pametni London bio je zanimljiv za programere i startapovce više nego gotovo bilo koji grad na svijetu, a otvorenu platformu podataka London Datastore koristi više od 50.000 ljudi, firmi, programera i istraživača svakog mjeseca.

Stvaraju vidne važne korake u prevozu uz korišćenje Heathrowovih mobilnih kapsula koje se spajaju sa vazdušnom lukom Heathrow.

Štaviše, ulaže se i u najveći projekat Crossrail u Europi, uvodeći deset novih željezničkih linija za spajanje postojećih 30 stanica u gradu do kraja 2019. godine. Odmah iza Londona, na ljestvici najpametnijih smjestio se Njujork, a na drugoj poziciji našao se nakon što je tri godine zaredom bio apsolutni broj jedan.

Ipak, ostao je vodeći grad s najvišim BDP-om, a osigurao je i treću poziciju za ljudski kapital, drugu za urbano planiranje, osmu za međunarodnu uspješnost i petu za mobilnost i transport. Danas posjeduju gotovo 7000 visokotehnoloških firmi i ističu se po svojim integrisanim tehnološkim uslugama, poput besplatne WiFi usluge LinkNYC, a takvim naporima osigurali su sebi i visoko 11. mjesto kada je riječ o primjeni tehnologije.

Amsterdam koji se nalazio na desetoj poziciji 2018. godine ističe se po međunarodnoj uspješnosti, a ove godine ostvarili su primjetan skok od čak sedam mjesta na ukupnoj ljestvici.

Osigurao je desetu poziciju u privredi, sedmu po tehnologiji i ostaje u prvih dvadeset po gotovo svim dimenzijama.

Grad se pokazao važnom evropskom silom za FinTech, energetsku efikasnost i kulturu. Otprilike 90 odsto domaćinstava u gradu koristi bicikle za prevoz, a tome pridonose i napredne automatizovane usluge za javno korišćenje zajedničkih bicikala.

S ciljem zabrane benzinskih i dizelskih automobila do 2025. godine, očekuje se da će to biti prvi grad s nultom emisijom u Evropi.

Pariz je doživio minimalni pad s trećeg mjesta. Sjedište je gotovo pedeset odsto francuskih firmi, kao i dvadeset od sto najvećih firmi na svijetu. Ističe se po osmoj poziciji po privredi, šestoj po ljudskom kapitalu, trećoj po međunarodnim uspijesima i četvrtoj za mobilnost i transport. Grad svjetlosti neprestano podstiče upotrebu bicikala i električnih vozila i prepoznat je po inovacijama.

Omogućuje javnosti i važnim činiocima u urbanom prostoru pristup gradskim podacima. Projekat Grand Paris Express, jedan od najvećih preuređenja saobraćaja u Evropi, dodaće četiri dodatne metro linije, 200 kilometara novih željezničkih linija i 68 novih stanica, a sve će biti povezano sa 100 odsto automatskim metro sistemom.

Rejkjavik, grad s najvećim gužvama na Islandu, zadržao je položaj od svog ulaska u 2018.

Iako je jedan od najmanjih gradova, odlično se snalazi što se tiče ekologije. Preko devedeset odsto električne energije i oko osamdeset odsto ukupne energije u regiji dolazi iz hidroelektrana i geotermalne energije. Obavezali su se da će postati grad s nuklearnim ugljenikom do 2040. godine, a rade i na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, istovremeno smanjujući zavisnost od fosilnih goriva.

Grad se po nivou tehnologije nalazi na četvrtom mjestu.

Pad za dva mjesta doživio je Tokio, ali s četvrtim mjestom i dalje su vodeći azijski grad. Glavni grad Japana prepoznat je po najvišoj stopi produktivnosti rada i stoga zauzima treću poziciju u privredi.

Prema Business Insideru, to je najinovativniji grad na svijetu i svrstao se u top deset globalnih finansijskih centara za 2018.

Osigurali su devetu poziciju za ljudski kapital, šestu za ekologiju i 30 prvih za sve druge dimenzije.

Iako je Tokio najbolje rangirani azijski grad, Singapur je najbolje ocijenjen grad po dimenziji tehnologije.

Grad svojim građanima pruža najbržu brzinu interneta i gotovo 100 odsto stanovništva koristi mobilne telefone. Ima vrlo bogatu tehnološku kulturu, a odlikuju je bolnice s robotskim osobljem, autonomni taksiji, farme i vrtovi s tehnološki kontroliranom temperaturom i mnoge druge stvari.

On je na broju četiri za međunarodno pružanje pomoći i na broju deset za ekologiju.

Kopenhagen nije bio prisutan među najpametnijim gradovima u 2018. godini, a sada se našao na listi, i to na broju osam.

Grad je zauzeo treću poziciju za ekologiju, a založili su se za postizanje neutralnosti ugljenika do 2025.

Osigurao je desetu poziciju za tehnologije i ostao je na top 25 listi po svim ostalim dimenzijama.

Berlin je bio deveti na ukupnom poretku 2017. godine, izašao je iz prvih deset u 2018. godini, a sada se vratio na istu poziciju i ove godine.

Tamo se našao zahvaljujući visokom rangu na petoj poziciji za ljudski kapital i međunarodnu dostupnost, šestoj za upravljanje, a sedmoj za mobilnost i transport.

Glavni grad Njemačke svrstao se u prvih 50 po svim dimenzijama s najmanjim, tj. 50. mjestom za ekonomiju i 47. za okolinu.

Beč, glavni grad Austrije, novi je koji se našao na top deset listi.

Njihovi najbolji rezultati vide se u mobilnosti i prevozu, kao i u međunarodnoj uspješnosti, pa je na sedmoj poziciji. Po tehnologiji je na 13. mjestu, u ekologiji je na 15. mjestu, a za ljudski kapital grad je zauzeo 23. mjesto.

Kako se izrazio CIMI, svaki je pametni grad jedinstven u svom postojanju, suočen s različitim izazovima i ima svoje individualne potrebe i mogućnosti.

Los Anđeles, koji je na šesnaestom mjestu, stvorio je centralizovano središte informacija kojem se lako može pristupiti.

Gradska uprava tamo komunicira s djecom u vezi s pametnim gradskim inicijativama, a dimenziji upravljanja to daje na dodatnoj vrijednosti. Dimenzija upravljanja komplementarna je s dimenzijom ljudskog kapitala, a tehnologija lokacije pomaže stratezima i demografima u profilisanju obrasca stanovništva u gradu i sticanju specifičnih uvida. Lokacijska inteligencija znatno olakšava posao stručnjacima i projektantima.

Check Also

British American Tobacco pokreće proizvodnju kanabisa

Najveća britanska duvanska kompanija Britiš Ameriken Tobako (BAT) planira da uvede medicinski kanabis u proizvodnju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *