Finska usvaja novo zakonodavstvo – Povećava se fleksibilnost rada zaposlenih

Dodajte komentar

Svakog jutra rijeke ljudi putuju u svjetske gradove na posao i na kraju dana vraćaju se kući. Šansa da se stvari rade drugačije je za mnoge nedostižan san. Ali u Finskoj, to je stvarnost.

Zemlja je godinama na čelu fleksibilnog rada. Od sredine 90-ih, Zakon o radnom vremenu omogućava Fincima da prilagode svoj radni dan započinjući ili završavajući tri sata ranije ili kasnije.

Fleksibilnost je od tada postala dio kulture. Prema globalnom istraživanju iz 2011. godine, 9 od 10 finskih kompanija nudi svojim radnicima fleksibilnu mogućnost rada.

Sada ideja ide korak dalje. Novo zakonodavstvo, koje će stupiti na snagu početkom 2020. godine, učiniće prosječnu radnu sedmicu od 40 sati… još fleksibilnijom.

Zaposleni će moći barem polovinu svog rada odlučiti kada i gdje raditi. Osim što mogu prilagoditi svoj posao obavezama prema djeci ili treningu, većina radnika koji rade s punim radnim vremenom moći će “nagomilati” slobodne dane i iskoristiti ih za produženi odmor.

Dnevni izleti u grad mogli bi postati nepotrebni jer nova pravila omogućavaju rad na daljinu.

Rad na daljinu ima brojne prednosti, čak i ako predstavlja neke izazove za koordinaciju.

Omogućuje kompanijama da privuku talentovane zaposlene koji žive u udaljenijim područjima. A studije pokazuju da omogućavanje ljudima da se uklapaju u radne obaveze oko svog doma povećava produktivnost.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *