Kako stanovnici Kalifornije zarađuju od viška prostora u dvorištu

Dodajte komentar

U cilju stvaranja novih pristupačnih stambenih jedinica kalifornijska start-up kompanija Rent the Backyard ima zanimljivu ideju za rentiranje dvorišta. Naime, njihova ideja je da od vlasnika kuća u gusto naseljenim gradskim četvrtima iznajmljuje višak dvorišta.

Kompanija u njemu postavlja svoj montažni objekat za koji samostalno pribavlja dozvole i na kraju isplaćuje vlasnicima kuća 50% novca od profita dobijenog njegovim iznajmljivanjem. Moramo priznati, zaista zanimljiv poslovni plan koji bi mogao da obezbijedi mjesto za stanovanje mnogim ljudima koji su često u bezizlaznoj situaciji u prenaseljenim i preskupim gradovima za život.

U dvorištu se postavlja montažna kuća, a vlasniku placa isplaćuje se 50% novca od profita dobijenog njenim izdavanjem.

Širom svijeta, veliki gradovi se bore s nedostatkom stambenih jedinica, što je posljedica masovnih migracija u urbane sredine. Tako je u Los Anđelesu u periodu od 2015. do 2017. godine zabilježen porast broja zahtjeva za građevinsku dozvolu od nevjerovatnih 2.000 posto! Samim tim, tema pristupačnog smeštaja postaje goruća jer cjiene nekretina rastu vrtoglavnom brzinom, piše Dwell.

Izgradnju dodatnih stambenih jedinica prati zahtjevna birokratija i veliki troškovi, tako da alternativna rješenja izgradnje mobilnih objekata mogu biti spas za mnoge.

Karbonski neutralne kuće

Rent the Backyard na svom projektu sarađuju sa firmom NODE koja se bavi proizvodnjom održivih, karbonski neutralnih kuća, koje se pritom mogu podići za samo jedan dan.

Pitate se kako je riješen komunalni aspekt? Mini-kuća se priključuje na glavni objekat, sa svim potrebnim mjeračima za količinu potrošnje vode, struje i gasa.

Rent the Backyard će svoje prve objekte postaviti u narednim nedeljama. Za sada svoje dvorište mogu iznajmiti samo stanovnici nekoliko kalifornijskih gradova, a najviše će moći da zarade vlasnici dvorišta u San Francisku –  čak 1.698 dolara mjesečno! Potrebno je da imate imate viška placa minimalne dimenzije 10×10 metara.

Ugovor po principu „ključ u ruke“ ima jedno važnu napomenu: ako odlučite da u međuvremenu prodate kuću, plaćaćete naknadu do preostalog perioda koji je definisan ugovorom na 30 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *