Guverner banke Engleske: “Svijet mora prekinuti s rizičnim oslanjanjem na američki dolar”

Dodajte komentar

Guverner britanske centralne banke Bank of England (BoE) Mark Carney oštro je kritikovao “destabilizirajuću” ulogu američkog dolara u svjetskoj ekonomiji, poručivši kako bi centralne banke možda trebale da kreiraju zajedničku zamjensku rezervnu valutu.

Dominantna pozicija dolara u globalnom finansijskom sistemu povećala je rizike zamke likvidnosti u okolnostima ultraniskih kamatnih stopa i slaboga rasta, poručio je Carney centralnim bankarima iz zemalja širom svijeta na godišnjem sastanku u američkom gradu Jackson Holeu u saveznoj državi Wyomi0ng.

“Odnosi u svjetskoj ekonomiji mijenjaju se a američki dolar i dalje je jednako važan kao i u vrijeme raspada sistema iz Bretton Woodsa,” rekao je Carney, aludirajući na početak 1970-ih godina kada je okončano razdoblje u kojem je dolar bio vezan za zlato.

Ekonomije u nastajanju povećale su svoj udio u globalnoj aktivnosti na 60 posto, sa 45 posto koliko je iznosio prije zadnje svjetske finansijske krize prije 10-ak godina, istakao je Carney.

Dolar se, pak, i dalje koristi u najmanje 50 posto transakcija u međunarodnoj trgovini, što je pet puta više od udjela Sjedinjenih Država u svjetskom robnom izvozu. To podstiče potražnju za američkom imovinom i izlaže mnoge zemlje štetnim posljedicama osilacija u američkoj ekonomiji.

Problemi u finansijskom sistemu potiču pak uvođenje protekcionističkih i populističkih mjera, napominje guverner BoE-a.

Upozorava ujedno da su se u prošlosti vrlo niske kamatne stope vremenski poklapale s ratovima, finansijskim krizama i naglim promjenama u bankarskom sistemu.

U prvom koraku u smjeru reorganizacije svjetskog finansijskog sistema zemlje bi mogle utrostručiti sredstva Međunarodnog monetarnog fonda na 3.000 milijarde dolara, predlaže Carney, što bi bila bolja alternativa zaštiti putem gomilanja ogromnih dugova donominiranih u dolarima.

“Takvi koordinirani potezi mogu poboljšati funkcionisanje postojećeg sistema ali je u konačnici uslov za ostvarivanje punog potencijala multipolarne globalne ekonomije novi međunarodni monetarni i finansijski sistem”, poručio je Carney.

Najbolje bi rješenje po njemu bio diverzifikovati multipolarni finansijski sistem , kakav bi mogla omogućiti tehnologija.

U tom kontekstu Carney spominje i mogućnost uspostavljanja mreže digitalnih valuta koje bi izdavale centralne banke.

Takav bi sistem mogao smanjiti dominantni uticaj američkog dolara u globalnoj trgovini, zaključuje čelnik britanske centralne banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *