Guverner banke Engleske: “Svijet mora prekinuti s rizičnim oslanjanjem na američki dolar”

Guverner britanske centralne banke Bank of England (BoE) Mark Carney oštro je kritikovao “destabilizirajuću” ulogu američkog dolara u svjetskoj ekonomiji, poručivši kako bi centralne banke možda trebale da kreiraju zajedničku zamjensku rezervnu valutu.

Dominantna pozicija dolara u globalnom finansijskom sistemu povećala je rizike zamke likvidnosti u okolnostima ultraniskih kamatnih stopa i slaboga rasta, poručio je Carney centralnim bankarima iz zemalja širom svijeta na godišnjem sastanku u američkom gradu Jackson Holeu u saveznoj državi Wyomi0ng.

“Odnosi u svjetskoj ekonomiji mijenjaju se a američki dolar i dalje je jednako važan kao i u vrijeme raspada sistema iz Bretton Woodsa,” rekao je Carney, aludirajući na početak 1970-ih godina kada je okončano razdoblje u kojem je dolar bio vezan za zlato.

Ekonomije u nastajanju povećale su svoj udio u globalnoj aktivnosti na 60 posto, sa 45 posto koliko je iznosio prije zadnje svjetske finansijske krize prije 10-ak godina, istakao je Carney.

Dolar se, pak, i dalje koristi u najmanje 50 posto transakcija u međunarodnoj trgovini, što je pet puta više od udjela Sjedinjenih Država u svjetskom robnom izvozu. To podstiče potražnju za američkom imovinom i izlaže mnoge zemlje štetnim posljedicama osilacija u američkoj ekonomiji.

Problemi u finansijskom sistemu potiču pak uvođenje protekcionističkih i populističkih mjera, napominje guverner BoE-a.

Upozorava ujedno da su se u prošlosti vrlo niske kamatne stope vremenski poklapale s ratovima, finansijskim krizama i naglim promjenama u bankarskom sistemu.

U prvom koraku u smjeru reorganizacije svjetskog finansijskog sistema zemlje bi mogle utrostručiti sredstva Međunarodnog monetarnog fonda na 3.000 milijarde dolara, predlaže Carney, što bi bila bolja alternativa zaštiti putem gomilanja ogromnih dugova donominiranih u dolarima.

“Takvi koordinirani potezi mogu poboljšati funkcionisanje postojećeg sistema ali je u konačnici uslov za ostvarivanje punog potencijala multipolarne globalne ekonomije novi međunarodni monetarni i finansijski sistem”, poručio je Carney.

Najbolje bi rješenje po njemu bio diverzifikovati multipolarni finansijski sistem , kakav bi mogla omogućiti tehnologija.

U tom kontekstu Carney spominje i mogućnost uspostavljanja mreže digitalnih valuta koje bi izdavale centralne banke.

Takav bi sistem mogao smanjiti dominantni uticaj američkog dolara u globalnoj trgovini, zaključuje čelnik britanske centralne banke.

Check Also

Do kraja godine biće obrađeno svih 51.000 zahtjeva za legalizaciju

Od podnijetih 51.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata do sadaje obrađeno 31.000. Preostalih dvadeset …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *