Veselin Mijač za obnovu svoje bivše škole donirao 180.000 eura

Dodajte komentar

Đake i nastavnike Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” 2. septembra ove godine dočekaće novi ambijent renovirane učionice, kabineti, zbornica… ni nalik onima u kakvim su učile i radile sve generacije ove obrazovne ustanove stare sedam decenija.

Za temeljnu rekonstrukciju škole zaslužan je njen bivši učenik, danas poznati biznismen, Veselin Mijač koji je u obnovu svoje bivše škole uložio 180.000 eura. Mijač je, da podsjetimo javnost, vlasnik švedske kompanije Savana, kao i Hotela Ramada, Moll of Montenegra i zgrade Europointa u Podgorici. Zbog unapređenja privredne saradnje sa Crnom Gorom, Mijač je dobitnik ovogodišnje nagrade Uprave za dijasporu.

Za pomoć OŠ “Milorad Musa Burzan” presudno je bilo pismo direktorice ove obrazovne ustanove Andreje Sokić, upućeno Veselinu Mijaču 13. maja ove godine, s molbom da im se pomogne u unapređenju uslova rada u školi.

U razgovoru za Dnevne novine Sokić detaljno objašnjava kako je došlo do saradnje i šta je sve urađeno za učenike i nastavnike jedne od najstarijih osnovnih škola u Podgorici.

“Akciju prikupljanja donacija za poboljšanje uslova rada počeli smo u martu ove godine. Za pomoć sam se obratila i gospodinu Vesku Mijaču, koji je pola sata nakon prijema zahtjeva odgovorio i sa posebnim osjećanjem i zainteresovanošću potvrdio doprinos na poboljšanju uslova za boravak djece u našoj školi. Ubrzo su stigle ekipe za procjenu i planiranje. U pitanju je bio veliki projekat, kompletna rekonstrukcija podova u 42 prostorie, uključujući sve učionice u kojima borave učenici, ukupne površine oko 2000 metara kvadratnih, zatim zamjena bravarije, ugradnja 57 drvenih vrata, i evo danas, pred početak školske godine, radovi se privode kraju”, kaže Andreja Sokić.

Sokić, odgovarajući na pitanja DN, kaže da je kolektiv škole beskrajno zahvalan Veselinu Mijaču.

“Gospodin Mijač je kao nekadašnji đak ove škole, i kao čovjek koji zna šta znači ulaganje u obrazovanje i napredak najmlađih napravio podvig vrijedan velikog poštovanja, i ovaj kolektiv mu je beskrajno zahvalan. Njegovaćemo ovaj primjer humanosti kao uzor budućim generacijama. Oduševljenje povodom ovog gesta ne jenjava. Zadovoljsto je veće, jer naša djeca i nastavni kadar koji posvećeno i predano vaspitava i obrazuje generacije i generacije zaslužuju ovaj oplemenjeni prostor, za dobrobit svih, svjesni činjenice da je ulaganje u najmlađe zapravo ulaganje u budućnost države”, kaže Sokić.

Zahvaljujući ovoj donaciji, učenici OŠ “Milorad Musa Burzan”, njih 1.580, će novu školsku godinu započeti u sređenim prostorijama, temeljno rekonstruisanim nakon 70 godina, praktično od izgradnje škole.

“Škola u srcu grada, koja je među prvima stasala na ovim prostorima, škola sa bogatom tradicijom iznjedrila je divne ljude, humaniste, i upravo jedan od njih Veselin Vesko Mijač je velikodušno realizovao veliki projekat, višestruko značajan za siguran i zdrav boravak najmlađih generacija”, naglašava Sokić za DN.

Direktorica OŠ “Milorad Musa Burzan” kaže da je rekonstrukcija škole najljepši poklon koji su mogli da dobiju u susret jubileju 60 godina od kada škola egzistira pod ovim imenom.

Izgradnja škole je počela davne 1947. godine. Škola pod nazivom Druga osmogodišnja škola počinje sa radom 1950. godine. Dana 19. decembra 1959. godine Narodni odbor opštine na svečanoj sjednici prihvata predlog Školskog odbora da se školi da ime Milorad Musa Burzan, po mladom revolucionaru koji je poginuo hrabro se boreći na Sutjesci.

Proslaviti u novom ruhu takav jubilej je posebna draž za sve: i kolektiv, i djecu i njihove porodice. To znači da
vrijeme ne oduzima, nego i dodaje, i taj balans je važan za sve. Da se ide ka napretku, da se pomjeraju granice
u svakom smislu. Promjena ambijenta je svakako veliki podsticaj i motivacija i bolji poklon škola nije mogla ni da poželi.

“Gospodin Mijač je svojim postupkom dokazao da bi i uspješne kompanije mogle da imaju ključnu ulogu i ulaganjem obezbijede savremene uslove za nesmetan napredak vaspitanja i obrazovanja djece “jer na njima svijet ostaje. Zahvalna sam Mijaču, on je potvrda bitisanja iznad ličnih interesa”, poručuje Andreja Sokić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *