Novi paket američkih sankcija Rusiji stupio na snagu

Novi paket američkih sankcija protiv Rusije stupio je na snagu u ponoć. Kako se očekuje, on neće značajno uticati na njen ekonomski razvoj.

Predsjednik komiteta Državne dume za finansijska tržišta Anatolij Aksakov podsjetio je da je uvođenje sankcija bilo objavljeno početkom avgusta.

Nakon toga, rejting-agencija “Fič” je povećala suvereni rejting Rusije i jednog broja državnih kompanija. Reakcija tržišta, zvaničnih predstavnika Rusije i bankarskog sektora je bila mirna.

“Sve to je potvrda da te mjere ne mogu da izvrše značajan uticaj na Rusiju. Uzimajući u obzir da nam spoljno zaduživanje sada nije potrebno, to takođe govori da neće biti nikakvog uticaja na finansijsku stabilnost, niti na nedostatak resursa”, izjavio je Aksakov.

Po njegovim riječima, antiruske sankcije imaju veliki uticaj na unutrašnju politiku SAD.

Poslanik je zaključio da je glavni minus ograničavajućih mera nastavak antiruskog raspoloženja i pogoršanje atmosfere, piše Sputnjik.

Ranije je saopšteno da je predsjednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz kojim se utvrđuje spisak ograničavajućih mjera koje se uvode Rusiji zbog “slučaja Skripalj”.

Iz dokumenta objavljenog na sajtu Bijele kuće sledi da sankcije podrazumevaju sprječavanje davanja zajmova, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija.

SAD to mogu da ostvare preko svojih predstavnika u tom organizacijama (Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i druge), piše Sputnjik.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *