Nelegalni privatni smještaj platio danak ove godine

Dodajte komentar

Sezona je uspješna, gostiju ima više nego prošle godine, a ukoliko se trendovi nastave očekujemo uspješnu postsezonu tako da će krajnji rezultat biti bolji nego prošle godine poručio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović dodajući daje ove godine podbacio nelegalni privatni smještaj, a da probleme od ove godine moramo riješiti kako ne bi prošli kao susjedi Hrvati, koji ove godine bilježe negativne rezultate u turizmu. Naglašava i daje potrošnja u vanpansionu pala, što povezuje sa recesijom u nekim evropskim zemljama, pa gost nije spreman da troši kao prije.

CIJENE I KVALITET

– Što se tiče sezone, ona je uspješna, izuzev maja i prvih 10 dana jula, sve ostalo je bilo na nivou planiranog i bolje od toga. Kad ovo kažem mislim na organizovani legalni smještaj, na kompetentne radnike u turizmu, koji znaju u ovom poslu što su dužni da znaju. Karakteristika ove go dine, kao fenomen, je da je stradao privatni smještaj koji je nelegalan i koji nije dobro organizovan, kazao je Radulović.

On smatra da cijena privatnog smještaja nije usaglašena sa cijenom.

– Bile su cijene previsoke, naročito u početku sezone. Što se tiče vanpansionske potrošnje, nema pravila, negdje raste, negdje pada, ali generalno moramo šire gledati. Neke zemlje Evrope, Francuska, Njemačka… ušle su u recesiju, tako da gosti nijesu spremni da potroše više novca nego što su trošili prethodnih godina i to može da bude taj razlog. Može da bude i posljedica kvaliteta usluge koja ne korespondira sa cijenom i razni drugi faktori, kazao je Radulović.

Njegova je procjena da ove godine gosti manje troše u vanpasionu i da dosta ekonomišu, međutim tvrdi da se to neće odrazite na konačne prihode.

– To se neće odraziti na prihode jer u ukupnim prihodima samo 20 do 25 odsto čine hrana i piće, a 70 do 80 odsto je smještaj. Sigurno ćemo biti kao prošle godine i nešto bolji, jer imamo već dobre najave za septembar i oktobar, ako se ništa ne promijeni i posluži nas vrijeme, ističe Radulović dodajući da će se sigurno to ostvariti.

– Onda možemo reći da smo dobili još jednu uspješnu godinu, kazao je Radulović.

Ove godine, međutim, kako naglašava, bilo je dosta problema koji se ponavljaju i koji tjeraju goste.

– Strah me je, bukaje ove godine ponovo prisutna. Taksi usluga je nikakva, možda i gora nego prošle godine. Velike saobraćajne gužve u julu i avgustu su antireklama. Gosti koji su došli u tom periodu teško će se vratiti u Crnu Goru. Zagušenost i loš servis na aerodromima sigurno će se odraziti i na avio kompanije, a i na broj turista iduće godine. To je nešto što ćemo tek platiti. Greške se sad dešavaju, a račun će nam biti ispostavljen iduće godine, poručuje Radulović. Propast sezone u Hrvatskoj objašnjava time da su ove naše probleme naši susjedi imali prošle godine i da ove godine plaćaju greške.

– Hrvatska je imala ovo što imamo sada, prošle godine. Divljali su sa cijenama, bili su zagušeni gradovi i aerodromi, ali opet kudikamo su imali bolji servis nego mi i oni sada plaćaju cijenu grešaka iz prošle godine. Ko je bio prošle godine, ove godine nije sigurno otišao u Hrvatsku. Podigli su cijene i spustili, ali kasno. Ne može dan za dan da odreaguje tržište. Oni su stekli tu percepciju kod gostiju da su skupi i da više traže para nego što vrijedi ta usluga i evo, to im se obilo o glavu, kazao je Radulović dodajući da mi moramo da znamo kad radimo ovaj posao da ne radimo za sad, nego da ga radimo za iduću godinu.

– Svaki zadovoljan gost koji ode ove godine iz Crne Gore, sigurno iduće godine dolazi i dovede još nekoga sa sobom, a nezadovljni neće doći i još će 10 ljudi animirati da ne dođu, jer imaju veću potrebu da pričaju nego ovi što su zadovoljni – kazao je predsjednik CTU.

PROBLEMI

Ovogodišnje probleme, kako ističe, moramo da suzbijemo svi zajedno.

– To ne može država, ne može Ministarstvo turizma, moramo svi mi zajedno. Država i lokalna samouprava mogu da regulišu i da dovedu do nekog podnošljivog nivoa buku, da naprave dobre planove za odvijanje saobraćaja. Neke ulice možda da pretvore u pješačke, da pripreme parkinge. Nijesu ih nikad pravili, nego ih sad prave. Da oslobode te udarne zone, da tu čovjek stvarno uživa, a ne da ga fata jeza kad ide prama starom gradu Kotoru, Baru… naglašava Radulović.

Što se tiče broja gostiju, kako dodaje, on nije manji nego prošle godine.

– Gostiju nije manje, po svim pokazateljima, nego se napravila preraspodjela. U hotelima su prisutni u zadovoljavajućem broju, popunjeni na onom nivou koji je optimalan. Privatan smještaj koji je organizovan, kvalitetan koji ide na razne kanale prodaje od bukinga pa redom, oni isto dobro prolaze. Nema onih gostiju kao nekad što je bilo, koji će doći do Zavale, a da ne znaju gdje će da spavaju i da provedu odmor, i da ga onda vode dileri soba, objašnjava predsjednik CTU.

Taj vid smještaja koji se radio sa dilerima soba, kazao je on, je prošlost i oni su ,,pukli ove godine.

– Bile su i visoke cijene. Početkom sezone su bile abnormalno visoke cijene, tržište nije odreagovalo na nešto što je preskupo. Turista neće da plaća privatni smještaj čija je cijena kao u hotelu sa četiri zvjezdice gdje ima servis 24 sata, obroke, uređenu plažu, besplatnu ležaljku itd., ističe Radulović.

Kako bi prevazišli ovogodišnji problem, izdavaocima privatnog smještaja Radulović poručuje da ne ulaze u velike kredite i da prave od sobe apartman.

– Nema više etažnih kupatila da je na 10 soba jedno kupatilo. To je daleko prošlo vrijeme, na to niko nije spreman ni džabe da boravi, a ne da plaća. Budvani treba malo više da pogledaju šta rade drugi. Da vide šta radi Tivat, šta radi Kotor. Kako oni imaju i u februaru, martu, aprilu u privatnom smještaju goste iz Amerike, Kanade, Francuske, Njemačke. a mi ih nemamo u julu i avgustu, poručio je Radulović budvanskim izdavaocima privatnog smještaja.

Naši susjedi Hrvati se ove godine, kada je turizam u pitanju, suočavaju sa crnim prognozama. Najčešći razlozi za negativne najave u ovoj sezoni, kako prenose njihovi mediji, su povećanje cijena privatnog smještaja, oporavak turizma mediteranskih zemalja i hroničan nedostatak radne snage.

Govori se o kišnom maju koji je uzrokovao pad osobito kamperskog turizma čak 40 odsto, ali pad se nastavlja i u junu, a glavni razlog za loše brojke je preporod mediteranskog turističkog tržišta, posebno grčkog i turskog, koji je zbog ekonomske i političke situacije godinama bio ,,u autu, što je Hrvatska dosad iskorišćavala. Oni trenutno, kako prenose hrvatski mediji, analiziraju situaciju, traže probleme i što se može napraviti da turizam ne krene još negativnijim stopama.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *