Kroz terminale prošlo 1,7 miliona putnika, prihodi 21 milion eura

Dodajte komentar

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u intervjuu Pobjedi saopštio da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini i najavio da će ona biti uspješnija od rekordne prošle godine.

On je kazao da je trend rasta prometa u crnogorskim vazdušnim lukama nastavljen i u ovoj godini, tokom koje je na oba crnogorska aerodroma opsluženo 1,7 miliona putnika. On očekuje da će do kraja godine na crnogorskim aerodromima biti ostvaren promet od preko 2,6 miliona putnika. Rast prometa putnika i aviona, je kako je naveo, pratio i rast prihoda koji u ovom trenutku iznose preko 21 milion eura.

POBJEDA: Koliki je promet putnika na crnogorskim aerodromima zabilježen u toku ove godine?

ORLANDIĆ: Trend rasta prometa u crnogorskim vazdušnim lukama nastavljen je i ove godine, do 18. avgusta na oba naša aerodroma opsluženo je 1,7 miliona putnika, čak 126.000 više nego u istom periodu prošle godine. Tokom prvih 18 dana avgusta kroz Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat prošlo je 283.947 putnika, a samo prošle sedmice opsluženo je 108.000 putnika. Na Aerodromu Podgorica od početka godine opsluženo je 813.321 putnik, sedam odsto više nego lani, dok je na Aerodromu Tivat došlo do rasta od devet odsto. U našoj primorskoj vazdušnoj luci je opsluženo 890.972 putnika i vrlo brzo ćemo dočekati i milionitog putnika. POBJEDA: Da li ste zadovoljni sa tim prometom i da li je on na nivou planiranog?

ORLANDIĆ: Veoma sam zadovoljan svim ostvarenim rezultatima, pa i rastom prometa saobraćaja. Ti podaci su jasan pokazetelj koliko smo u prethodnom periodu radili na poboljšanju aviodostupnosti, povećanju broja linija, uspostavljanju novih parterskih odnosa. Podatak da ćemo na kraju ove godine imati čak milion putnika više nego 2015. godine je izuzetan! Sudeći prema najavama koje dobijamo od avio-kompanija, do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biće opsluženo preko 2,6 miliona putnika. Sasvim je izvjesno da će 2019. godina biti uspješnija i od rekordne 2018-e. Smatram da su svi podaci koje sam naveo, na ponos cijele turističke privrede Crne Gore jer pokazuju koliko smo svi zajedno naporno radili na aviodostupnosti, promociji i podizanju kvaliteta ponude. POBJEDA: Sa koliko je destinacija povezana Crna Gora preko crnogorskih aerodroma?

ORLANDIĆ: Sa preko 70 destinacija su ove godine slijetali avioni na crnogorske aerodrome. Samo tokom prethodne dvije godine otvoreno je čak 36 novih avio-linija i ponosan sam na činjenicu da su svi pregovori koje smo otvarali završeni uspješno. POBJEDA: Kakvi su finansijski rezultati i pokazatelji kompanije Aerodromi Crne Gore u dosadašnjem periodu godine?

ORLANDIĆ: Već sam rekao da sam zadovoljan svim postignutim rezultatima, pa samim tim i finansijskim. Rast prometa putnika i aviona pratio je i rast prihoda koji u ovom trenutku iznose preko 21 milion eura. Jasnu sliku o dobiti ćemo imati nakon ljetnje sezone jer se u tom periodu vrši značajnija naplata prihoda, iako već sada imamo rast od preko deset odsto. Dakle i ove godine ćemo biti značajan činilac za državni budžet, ali uspijevamo i da od sredstava koje zaradimo da ulažemo u razvoj, novu opremu i znanja naših zaposlenih.

POBJEDA: Da li smatrate, da će na osnovu dosadašnjih rezultata, kompanija ovu godinu završiti pozitivno, u plusu?

ORLANDIĆ: Svakako. I ove, kao i svake prethodne godine, Aerodromi Crne Gore će biti u plusu. Mi smo stabilno, profitabilno i nadasve perspektivno preduzeće. Redovno izmirujemo sve obaveze prema zaposlenima, kreditorima, dobavljačima, a značajno doprinosimo državnoj kasi. Moram istaći odličnu saradnju koju imam sa Odborom direktora naše kompanije koja je doprinijela ovako dobrim rezultatima na svim nivoima.

POBJEDA: Lani je izgrađen dodatni terminal na tivatskom aerodromu. Da li je ta investicija opravdala očekivanja?

ORLANDIĆ: Da nijesmo izgradili terminal 2, imali bi potpuni kolaps na Aerodromu Tivat. Otvorili smo ga za putnike polovinom juna, kada je terminal 1 postao pretijesan i do sada je blizu 90.000 putnika prošlo kroz njega. Zaista je investicija bila i više nego opravdana jer nam je dodatni prostor bio prijeko potreban. Uložena finansijska sredstva u izgradnju i opremanje terminala 2 će nam se vratiti već krajem naredne godine.

POBJEDA: Ranije je najavljena izgradnja sličnog objekta na podgoričkom aerodromu. Da li će i kada on biti izgrađen?

ORLANDIĆ: Vjerujem da ćemo ubrzo dobiti saglasnost Ministarstva saobraćaja i pomorstva za nastavak uspješnje saradnje sa kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP). Realizacija tog projekta podrazumijeva novih 1.000 metara kvadratnih za putnike, kao i novih šest ček-in šaltera na Aerodromu Podgorica. Zbog velikog povećanja saobraćaja koji imamo na podgoričkom aerodromu, realizacija ovog projekta je od velikog značaja. Funkcionisanje terminala 2 u Tivtu je najbolja potvrda da su odluke koje smo donijeli zajedno sa Vladom izuzetno važne i u potpunosti opravdane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *