Da li je Evropska unija pred recesijom?

Bundesbanka je saopštila u svom mjesečnom izvještaju da njemačka privreda ni i u trećem tromjesečju ove godine neće povratiti vitalnost, pa čak i da bi mogla “da nastavi blago da se smanjuje”.

To bi bilo drugo tromjesečje zaredom nakon pada od 0,1 odsto u periodu april-jun, u kome bi se najveća evropska privreda smanjila i na taj način ušla u tehničku recesiju (dva uzastopna kvartala sa privrednim padom).

Industrija kao najznačajniji dio njemačke privrede u drugom tromjesečju pala je za 1,9 odsto. Za Veliku Britaniju, drugu po veličini ekonomiju u Evropskoj uniji drugo tromjesečje je takođe bilo negativno i to se prvi put desilo od 2012. godine. Treća evropska ekonomija je Italijanska i u drugom tromjesečju je ostala na nuli u odnosu na isti period prethodne godine. Međutim, italijanska privreda je već prošla kroz recesiju u drugoj polovini prošle godine.

Carinski rat između SAD i Kine, sve izvjesniji Bregzit bez dogovora V. Britanije i EU, sve slabija tražnja za automobilima, posebno u Kini, uz činjenicu da je auto-industrija motor njemačke industrije, kao i politička neizvjesnost i ogroman javni dug Italije, čine blisku budućnost evropske ekonomije neizvjesnom.

Niko od zvaničnika evropskih zemalja se ne usuđuje da izgovori riječ kriza, već se govori o usporavanju, ali krizni planovi se već uveliko prave. Ministar finansija Njemačke Olaf Šolc je izjavio nedavno da je za krizu 2008. godine država potrošila 50 milijardi eura i da bi trebalo i sada bar toliko obezbijediti kao podršku privredi. Njemački ministar rada je najavio pripremu zakona koji bi amortizovali eventualni talas otpuštanja izazvan krizom.

Usporavanje eurozone već se odražava i na zemlje Centralne i Istočne Evrope, pa je prošli kvartal prvi u posljednje tri godine u kome su usporile privrede svih šest zemalja ovog regiona, sa prosječnih 4,3 odsto rasta u prvom tromjesečju na četiri odsto u drugom.

Check Also

“Bejbibum” generacija je počela da odlazi u penziju

Iduće godine će u Austriji broj stanovnika u radnom starosnom uzrastu po prvi put opasti, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *