U utorak još jedna aukcija državnih zapisa

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijednih 30 miliona eura, šesta ovogodišnja, biće održana u utorak. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do 12 sati na dan aukcije. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 26. februar naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi od 18 miliona eura, na drugoj od 24 miliona, na trećoj od 30 miliona, na četvrtoj od 18 miliona, a na petoj od 24 miliona eura, prenijela je juče agencija MINA biznis. Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospijeća od 182 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Check Also

Prodati državni zapisi za pet miliona eura

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana prodati su državni zapisi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *