Tramp naredio američkim kompanijama da napuste Kinu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je naredio američkim kompanijsda napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dvije najveće ekonomije.

Trump je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak. Predsjednik se sredinom dana susreo s funkcionerima zaduženima za trgovinu, rekao je Reutersu visoki funkcionerBijele kuće.

“Ne treba nam Kina i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Ogroman novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Država, godinu za godinom, decenijama, mora PRESTATI!”, napisao je Trump na Twitteru.

“Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu da traže zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate KUĆI i svoje proizvode rade u SAD-u”, dodao je.

Nejasno je po kojem bi zakonu Trump mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Trump je također rekao da je američkim poštanskim kompanijama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Privredna komora SAD-a odmah je odbacila poziv predsjednika Donalda Trumpa američkim kompanijama da “odmah počnu da tragaju za alternativom kineskom tržištu”.

Komora je pozvala administraciju predsjednika Trumpa i Kinu da se vrate pregovorima o zaključivanju sporazuma koji bi riješio problem sa transferom tehnologije, primjenom intelektualnog vlasništva, pristupom tržištu i globalno štetnim uticajem kineskih domaćih subvencija.

Nacionalna federacija malih trgovaca saopštila je danas da bi bilo nerealno da oni napuste Kinu.

Federacija je napomenula da njene članice dugo šire svoj lanac snabdijevanja i da bi pronalaženje alternative bilo skupo i trajalo godinama.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *