Blackstone kupio udio u BC Partnersu, vlasniku United grupe

Dodajte komentar

Američki investicijoni fond Blackstone odlučio je da kupi udio u konkurentskoj britanskoj kompaniji BC Partners, vlasniku United Grupe, prenosi londonski dnevnik Financial Times.

Izvori na koje se poziva britanski dnevnik kažu da je Blackstone, koji upravlja imovinom većom od britanskog fonda, postigao dogovor o kupovini 10 do 15 posto udjela BC Partners.

Scott Soussa, predsjednik BAAM Strategic Capital Groupa, tim povodom je izjavio: „BC Partners ima tri decenije iskustva s investiranjem u različitim područjima širom svijeta. To, u kombinaciji sa snagom njihovih ljudi i resursa, zavrjeđuje veliko povjerenje. Radujemo se što ćemo pomoći njihovom kontinuiranom rastu vrijednosti, kao i njihovoj budućoj ekspanziji u novim područjima kao što su nekretnine i privatni krediti.”

Blackstone je poznat po upravljanju investicijama kao posebnoj kategoriji u okviru svoje Strateške Grupe za kapital i ovakva akvizicija nije neuobičajena. Američki mediji prenose da Blakcstone, osnovan 1985., upravlja imovinom vrijednijom od 470 milijardi dolara. Kompanijom rukovodi jedan od osnivača Blackstonea Stephen Allen Schwarzman, inače jedan od savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Schwarzman je poznat i po filantropiji. U dobrotvorne svrhe do sada je donirao stotine miliona dolara. Prošle godine poklonio je 350 miliona dolara Tehnološkom institutu u Massachusettsu, dok je ove godine Univerzitet u Oxfordu saopštio da je Schwarzman donirao 150 miliona funti za osnivanje Schwarzmanovog centra za humanističke nauke . Bloomberg ga je 2014. i 2016. godine uvrstio na popis 50 najuticajnijih ljudi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *