Vruća rasprava u Njemačkoj: Treba li zabraniti ležarine na depozite malih štediša?

Njemački ministar finansija Olaf Scholz (SPD) potkanuo je ispitivanje da li je moguće da savezna vlada zaštiti male štediše od kaznenih kamata za depozite, odnosno tzv. ležarina.

“Štednja treba biti nagrađena, a ne kažnjena”, kazao je premijer i dodao da nije dobra ideja da banke naplaćuju kamate za provjeru računa ili za račune na novčanom tržištu”, rekao je Scholz. “Bilo bi najbolje kada bi same banke to odbacile”.

Do sada su se kaznene kamatne stope za privatne kupce, za razliku od kompanija ili investitora, ionako smatrale tabuom. Finansijske institucije su posljednjih godina mnogo puta povećavale naknade za tekuće račune, ali uglavnom su zanemarile zatezne kamate na depozite.

Mnogo je pokazatelja da su kaznene kamate za privatne kupce nedopustive za većinu tekućih računa i za posebne račune na novčanim prekonoćnim računima. Na primjer, okružni sud u Tibingenu odlučio je prije više od godinu da na čekovnom računu s naknadom za održavanje računa nije dopuštena naknada za depozit, odnosno zatezna kamata.

Scholzova zabrana nije naišla na veliko oduševljenje potrošačkih organizacija. “Zabrana kaznenih kamata za male štediše je dobro zamišljena, ali je sramotno rješenje”, rekao je za Handelsblatt Klaus Muller, izvršni direktor Saveza potrošačkih organizacija (VZBV).

Negativne kamate za postojeće ugovore već su nezakonite po mišljenju udruženja. “Banke i štedionice s druge strane mogu podizati naknade za provjeru računa, što su i učinile mnogo puta dosad”.

U svakom slučaju, industrija ne razmišlja puno o zabrani kanenih kamatnih stopa.
Njemačka bankarska industrija objasnila je da su banke i štedionice na vlastitu odgovornost izračunale cijene i naknade na osnovu tržišnog okruženja.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *