Stvari koje radite, a mogle bi vas dovesti do otkaza na poslu

Nažalost, ima mnogo načina na koje se vrijedni i dobri zaposleni mogu naći u situaciji da dobiju otkaz. Iskrene i naivne greške često imaju teške posljedice.

Nedavno je sprovedeno istraživanje na više od 300 IT kompanija i uspostavilo se da je čak trećina otkaza uzrokovana zloupotrebom kompanijine tehnologije. Kompanije su toliko zabrinute privatnošću korisnika, da je čak 45% ustanovilo da vrše neku vrstu nadzora svojih korisnika.

Ispostavilo se da veliki broj kompanija daje otkaz ljudima i zbog stvari koje pišu o kompaniji na društvenim mrežama, propuštanja povjerljivih podataka ili zabrinjavajućih objava na društvenim mrežama.

Ali, uprkos svim tim opravdanim razlozima, postoje i oni zbog kojih dobri zaposleni dobijaju otkaze iako nisu imali nikakve loše namjere. Ovo su neki od najčešćih.

Obećavate previše, dostavljate premalo

Kada ste čitali opis posla, dali ste obećanje da ćete izvršiti sve što se traži od vas pa i više, ali kad ste krenuli s poslom, zadaci su se nagomilali i jednostavno niste uspjeli dostaviti rezultat koji se očekivao od vas? Sami ste si krivi za situaciju u kojoj ste se našli. Kada kažete nekome da ćete ispuniti nekakav zadatak u roku za koji znate da ne možete, izgledaćete neprofesionalno. Nemojte biti iznenađeni ako zbog neispunjavanja ciljeva koje ste si sami postavili dobijete otkaz.

Širite negativnu energiju

Vjerovatno ste dobili posao jer imate potrebne vještine i poslodavac misli da bi se dobro uklopili u tim. Ako konstatno širite negativno energiju u svom timu ili drugim timovima, žalite se na neke kolege i kukate da je posao pretežak, samo otežavate svima oko vas. Oni koji lideru otežavaju posao i unose nemir u radni prostor i atmosferu, najčešće prvi lete s posla.

Nedostatak emocionalne inteligencije

Iako se čini logično da nedostatak empatije i entuzijazma u firmi može biti problem, još veći problem može biti ako ne znate sakriti svoje reakcije kada ste iziritirani ili vam je dosadno. Snažne emotivne reakcije na negativne podražaje, spuštanje kolegama, jednostavno bezobrazno ponašanje u firmi i slični znaci nedostatka socijalne inteligencije mogu vas lako poslati nazad na berzu rada.

Neovlašćeno korišćenje i uzimanje materijala

Mnogi baš i ne razmišljaju previše kad uzimaju papire s posla ili koriste neke od firminih usluga bez odobrenja nadređenih. Iako se vama to možda ne čini baš velikim problemom, poslodavci na to često gledaju kao na krađu. Bez obzira je li vaš čin jako mali trošak za kompaniju ili gotovo nikakav, činjenica je da za njega nemate odobrenje. Ako nemate baš dobar odnos sa šefom, takav postupak mogao bi lako biti okidač za vaš odlazak.

Izvor: Poslovnipuls

Check Also

Nećkanje oko prodaje Komercijalne banke

Ono što mnogi govore tiho, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je glasno i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *