Prosječna starost komercijalnih aviona u svijetu je 12 godina

“Najmlađe” flote komercijalnih aviona u svijetu nalaze se u Aziji sa prosječnom “starosti” od 8,5 godina, dok su “najstarije” od prosječno 16 godina u Africi i Okeaniji, pokazala je najnovija analiza kompanije “ch-aviation”.

Analiza podataka više od 30 hiljada aktivnih aviona u komercijalnom prevozu (putničkom i teretnom) pokazala je da je prosječna starost aviona u svijetu 12 godina, navodi se u saopštenju.

Globalno gledano, na vrhu liste je prevoznik “Norwegian Air Sweden”, čija je mala flota od pet aviona najmlađa u svijetu, prosječno manje od godinu dana odnosno 0,74 godine. Slijedi “Wizz Air UK”, čijih je deset aviona prosječno staro 0,9 godina, a treći je još jedan prevoznik iz “Norwegian grupe – Norwegian UK”, s 13 aviona prosječno starih godinu dana.

Među velikim avionskim prevoznicima s više od 50 aviona najmlađu flotu od prosječnih 3,2 godine ima vijetnamski prevoznik “VietJetAir”, koji ima ukupno 60 aviona, dok među vrlo velikim prevoznicima s više od sto aviona prvo mjesto po mladosti flote drži ruski “Aeroflot” čijih je 250 aviona prosječno staro 4,7 godina.

Čelnik “ch-aviationa” Thomas Jeger kao zanimljivu pojavu ističe i da najmlađe flote u Evropi pripadaju prevoznicima koji posluju kao brendirane ispostave prevoznika. “Neizvesnost bregzita, snižavanje operativnih troškova i niz drugih razloga uzrok su stvaranju ispostava u drugim zemljama i u mnogim slučajevima i seljenju aviona u registar tih zemalja”, rekao je Jeger.

Inače, najmlađe flote komercijalnih aviona na svijetu su u Aziji, a listu na tom kontinentu predvodi niskotarifni prevoznik “flyadeal” iz Saudijske Arabije, čijih je 11 aviona prosječno staro 1,3 godine.

U Južnoj Americi najmlađu flotu ima niskotarifni prevoznik, čileanski “JetSmarta”, s prosječnom starošću aviona od 1,6 godina, dok u Africi najmlađim avionima prosječno starim 4,3 godine leti kenijski prevoznik “Jambojet”.

U Sjevernoj Americi, najmlađim avionima prosječno starim 3,9 godina lete kanadski prevoznik “WestJet Encore” i “Frontier Airlines” iz SAD, dok najmlađu flotu komercijalnih aviona u Okeaniji od prosječnih četiri godine ima “Air Tahiti” iz Francuske Polinezije, pokazuje analiza.

Izvor: Blic

Check Also

Poreski obveznici na tri mjeseca mogu odložiti poreske obaveze za maj

Poreski obveznici mogu na 90 dana odložiti i poreske obaveze po osnovu poreza na dohodak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *