Podatak o padu američkih zaliha nafte podigao cijene barela na svjetskim tržištima do blizu 61 dolara

Cijena sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 61 dolara, poduprte padom američkih zaliha i smanjenim snadbijevanjem iz vodećih proizvođača koji su potisnuli u drugi plan zabrinutost za svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,77 dolara.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 56,22 dolara.

Trgovci su juče u cijene uključili službeni podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u prošle nedjelje za 2,7 miliona barela. Značajniji skok cijena zakočio je ipak podatak o povećanju zaliha benzina i ostalih derivata.

Pažnja se sada okreće govoru predsjednika američke centralne banke Džeroma Pauela na neformalnom okupljanju guvernera centralnih banaka i bankara u američkom Džekson Holu. Trgovce u prvom redu zanima hoće li naznačiti dalje smanjivanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

“Cijene nafte odražavaju neizvjesnost”, drži Kreg Erlam iz OANDA-e. “Proteklih nekoliko nedjelja su kontinirano rasle ali taj rast baš i nije bio uvjerljiv. Krajem nedjelje ponovo bi mogli prevladati rizici, zavisi od Pauela”, dodao je.

Potporu cijenama u posljednje vrijeme pružaju i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku. Iran je tako juče objavio da ako njegov izvoz nafte bude sveden na nulu, međunarodni vodeni putevi više neće biti sigurni kao što su do sada bili.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 60,66 dolara, što znači da je bila 72 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *