Novi problemi za Njemačku – Posustaje tržište rada

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija suočeno je s pojačanim nepovoljnim trendovima koje stvaraju neizvjesnost u poslovanju, konstatovalo je u četvrtak ministarstvo finansija, upozoravajući i na prve znakove posustajanja do sada robusnog tržišta rada.

Izvozno orijentisane industrijske kompanije u Njemačkoj imaju problema zbog slabije potražnje, pojačanih trgovinskih napetosti i neizvjesnosti koju stvara Brexit.

“Vanjski rizici značajno su ojačali i povećavaju nesigurnost poslovanja”, konstovalo je ministarstvo finansija u mjesečnom izvještaju.

Rekordno visoka zaposlenost, rast plata i niski troškovi zaduživanja i dalje podupiru njemačku ekonomiju, koju od vanjskih šokova donekle štite potrošnja domaćinstava i dobri rezultati građevinskog sektora.

U ministarstvu ipak upozoravaju na prve znakove slabosti na do sada robusnom tržištu rada.

“Stanje na tržištu rada i dalje je povoljno, ali rast zaposlenosti usporava”, ističu u izvještaju.

Pokazatelji za predstojeće razdoblje signaliziraju nastavak tog trenda, posebno u proizvodnom sektoru, ističu u ministarstvu.

Aktivnosti u njemačkoj ekonomiji smanjene su u razdoblju od juna do jula za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a centralna je banka početkom nedjelje upozorila da bi se mogle smanjiti i u ljetnom tromjesečju, što bi značilo tehničku recesij

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *