Kako napraviti plan vlastite karijere?

Dodajte komentar

Kao što je rast i razvoj biljnih kultura nemoguć bez kakve-takve ukorijenjenosti, tako je i osobni napredak bez korelacije s okružjem unaprijed osuđen na propast. Ukratko, razvoj ličnosti ili lični napredak te rast karijere koji iz toga proizlazi dodane su vrijednosti koje ponajviše zavise od nas samih, ali jednako tako i o drugima – poslovnom okružju, organizaciji u kojoj radimo i cijelom ekosistemu u kojem živimo.

Prije nego se krene s izradom plana vlastite karijere, na umu treba imati sljedeće:

Moje želje i vrijednosti

Na početku izrade plana karijere važno je odrediti podudarnost vlastitih želja i vrijednosti s nekom pretpostavljenom, odnosno željenom karijerom. Kasnije ćete analizirati jesu li te želje realne.

Moje kompetencije

Bitno je izraditi popis znanja, vještina i stavova potrebnih za obavljanje zadataka iz određenoga karijernog područja. Jeste li dovoljno precizni i pedantni za hirurga? Ili ste pomalo šlampavi i kreativni? Najvažnije je da budete iskreni prema sebi.

Moje mogućnosti

Mogućnosti su zapravo pretpostavke koje morate ispuniti kako biste se mogli baviti određenim poslovima, a koje se odnose na zanimanje, školovanje, radno iskustvo, rad na projektima, prekvalifikacije i slično. Uvjek je dobro krenuti od onog što već imate u ruci i što već znate. Lijepo je biti pilot, ali za to treba naučiti upravljati avionom.

Moji ciljevi

U postavljanju ciljeva nastojite da budete realni, polazeći od vlastitih kompetencija, želja i vrijednosti. Tačno tim redoslijedom. Pritom nastojte da postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve. I ne brinite, plan uvijek možete modifikovati i mijenjati, barem do sljedećega koraka.

Plan aktivnosti za postizanje ciljeva

Nakon što ste konačno postavili ciljeve, izradite popis aktivnosti koje je potrebno ostvariti kako biste došli do cilja. Pritom budite što detaljniji i nemojte se voditi mišlju „lako ćemo“. Put do cilja uvijek je trnovit.

Praćenje realizacije plana karijere

Pratite realizaciju aktivnosti svog plana karijere. Zapitajte se uspijevate li aktivnosti da realizujete u skladu s planom? u zavisnosti od odgovora, sprovedite evaluaciju plana. Ako utvrdite da ste pogrešno postavili karijerne ciljeve, krenite ispočetka, ali prije toga „pročešljajte“ stari plan i utvrdite gdje ste pogriješili.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *