EU sprema ekonomski “napad” na SAD

Dodajte komentar

Evropska unija je razvila ekonomski program koji može da odgovori na trgovinska ograničenja američkog predsjednika Donalda Trampa, piše američki list “Politiko”.

U dokumentu, koji ima 173 stranice, predlaže se da EU pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz SAD.

Slične “sankcije” će uticati na tehnološke divove kao što su “Google”, “Apple”, “Amazon”, “Microsoft” i “Facebook”, kako bi evropske zemlje dobile mogućnost da razvijaju svoje tehnološke kompanije, prenosi “Sputnjik” pisanje ovog lista.

Na taj način, navodi isti izvor, autori dokumenta insistiraju na oštrijim mjerama protiv SAD u oblasti trgovine.

“Politiko” napominje da su ovi prijedlozi još u fazi razmatranja.

U programu se napominje da bi predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo da osnuje Evropski fond za budućnost, koji bi uložio više od 100 milijardi dolara u akcije perspektivnih kompanija na kontinentu. Planira se da one u budućnosti konkurišu američkim kompanijama.

“Politiko” naglašava da će, nakon izlaska Velike Britanije, EU biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Njemačka odavno podržavaju.

Tokom razgovora sa novinarima i u obraćanjima svojim pristalicama, Tramp je više puta osuđivao zemlje EU zbog njihove trgovinske politike prema Americi, naglašavajući da su postupci Evropljana u ovoj oblasti lošiji od kineskih vlasti.

SAD i EU uvele su međusobne trgovinske carine na brojne kategorije robe koje proizvode, u proljeće i ljeto prošle godine. Sada EU pokušava da izbjegne uvođenje novih američkih carina na automobile evropske proizvodnje, prenosi agencija Srna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *