Walmart tužio Teslu, krovni solarni paneli odgovorni za nekoliko požara

Dodajte komentar

Najveći američki lanac supermarketa Walmart podigao je tužbu protiv Tesle u kojoj traži uklanjanje njihovih fotonaponskih sistema instaliranih na 240 lokacija širom SAD-a.

Saradnja Walmarta i Tesle započela je još dok je za solarne panele bila zadužena kompanija SolarCity, koja je 2016. godine pripojena Tesli. Predmet tužbe je “gruba nepažnja” kojom su se iz Tesle odnosili prema instalacijama na krovovima Walmartovih trgovina, što je od 2012. do 2018. godine rezultiralo sa sedam požara.

Navodno je glavni uzrok požara bio nedostatak propisnog uzemljenja. Nakon jednog od samozapaljenja fotonaponskih sistema Teslini stručnjaci su bili primorani isključiti svih 240 instalacija, da bi i nakon toga došlo do još jednog požara, u novembru prošle godine. U međuvremenu su u Walmartu doznali da paneli nisu bili održavani po propisima, te da su iz Tesle na teren slali nekompetentne ljude, ignorisali sigurnosne standarde i zataškavali uočene probleme.

Walmart je zbog svega toga podigao tužbu, navodeći kako je riječ o nepoštivanju ugovora. Dodatni problemi s fotonaponskim sistemima do sada su ih, kažu, koštali oko 8,2 miliona dolara u vidu popravaka, izgubljene dobiti i drugih troškova. Tužbom sada traže od Tesle da sa svih 240 trgovina uklone svoje instalacije i pokriju im ove troškove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *