Svjetska banka izdala blockchain obveznicu

Dodajte komentar

Svjetska banka (Međunarodna banka za obnovu i razvoj, IBRD) prikupila je dodatnih 50 miliona američkih dolara za svoju Kangaroo obveznicu koja dospijeva u avgustu 2020. – prvu obveznica kreiranu, alociranu, prenesenu i upravljanu kroz njen životni ciklus korištenjem tehnologije distribuirane glavne knjige (blockchain).

Uspješan posao proširuje učešće na tržištu s Bond-i platformom koja kombinira tri zajednička vodeća upravljača, Commonwealth Bank of Australia (CBA), RBC Capital Market (RBC) i TD Securities (TD), te okuplja nove učesnike na tržištu, uključujući i offshore investitora, i postojeću zajednicu investitora, uključujući stalnu podršku i doprinose TCorp-a (NSW Treasury Corporation).

U augustu 2018. godine, CBA je dobila mandat od Svjetske banke kao aranžer za obveznicu, a nakon dvonedjeljnog konsultacijskog perioda s tržištem, dvogodišnja obveznica je prikupila 110 miliona dolara.

U maju 2019. godine, CBA i Svjetska banka, s TD-om koji djeluje kao tržišni proizvođač, dodali su dodatnu sposobnost na platformu omogućavajući Sekundarno trgovanje obveznicama zabilježeno na blockchainu, čineći ovo prvom obveznicom čija se izdavanje i trgovanje bilježi korištenjem tehnologije distribuiranih poslovnih knjiga.

Naknadno izdavanje temelji se na uspjehu platforme uzimajući da je ukupni prikupljeni kapital 160 miliona američkih dolara i nadalje omogućava tržištim kapitala da iskoriste tehnologije distribuirane knjige za brže, efikasnije i sigurnije transakcije.

– Srećni smo što vidimo stalnu, snažnu podršku i saradnju od investitora i partnera. Inovacije i iskustvo Svjetske banke na tržištima kapitala od ključne su važnosti za rad sa našim državama članicama na povećanju digitalizacije kako bi se povećala produktivnost u ekonomijama i ubrzao napredak ka ciljevima održivog razvoja, rekla je Andrea Dore, šefica fonda Svjetske banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *