Stanovi skuplji, potražnja raste

Kvadrat stana u novogradnji od početka godine skuplji je skoro 18 odsto, pokazuju podaci Monstata. U agencijama za nekretnine kažu da je skok cijena, na jugu i u Glavnom gradu, uslovila povećana ponuda luksuznih stanova, ali i veliko interesovanje stranaca. Očekivanje je da će cijene nekretnina rasti i u narednom periodu.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Glavnom gardu, prema podacima Monstata je nešto viša od 1200 eura. Da su cijene u Podgorici veće, ali i da je ponuda raznovrsnija, kažu i u agecijama za nekretnine.

“I naš je utisak takav da je došlo do porasta cijena u Podgorici u količini, možda negdje oko 10 posto”, kazala je iz agencije za nekretnine Milena Damjanović.

Zanimljivo je da se stanovi u Glavnom gradu kupuju za iznajmljivanje, a svega 10- tak odsto za stanovanje.

“Većina kupaca su naši ljudi. 99 odsto kupaca su ljudi koji žele da investiraju neki novac da bi imali povrat od te zakupovine, takođe naši gastrabajteri koji su povezani i ljeti dođu i kupe nešto u CG, i nekoliko stranaca što iz Turske i drugih zemalja”, kaže Andrijana Mijušković iz druge agencije.

Najskuplji kvadrat stana u novogradnji je i dalje na primorju. Statističari su izračunali da je za kupovinu nekretnine na jugu potrebno iskeširati u prosjeku skoro 1400 eura za kvadrat. No, podaci agenata su nešto drugačiji.

“Što se tiče primorja cijene su porasle od novih projekta koji se nalaze na prvoj liniji mora, tih nekih rezidencijalnih kao što je Porto novi, Luštica, Portomontenegro. Činjenica je da će takvi projekti imati te visoke cijene, ali da će to uzrokovati da će drugi projekti starogradnja, izuzev onih koji su blizu rizorta da neće imati povećanje cijena2, kaže Mijušković.

Za razliku od Podgorice, gdje najviše stanova pazare naši građani, na primorju su za kupovinu nekretnina uglavnom zainteresoavni stranci.

“Što se tiče primorja tu je došlo značajnije do porasta cijena, samim interesovanjem Rusa, Ukrajinaca, Evropljana posebno Francuza. I Turci su zainteresovani kao kupci nekretnina. Oni idu na ekskluzivu ili ono što će oni da grade#, kazala je Damjanović.

Upravo zbog toga agenti za nekretnine očekuju dalji rast cijena stanova u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata u središnjem regionu stan u novogradnji se može kupiti za nešto manje od 700 eura po kvadratu,dok je na sjeveru prosječna cijena kvadratnog metra blizu 900 eura.

Check Also

Prosječna zarada u decembru 520 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *