Do kraja godine spajaju se srpska i mađarska berza električne energije

Dodajte komentar

Očekuje se da će berze električne energije Srbije i Mađarske spojiti do kraja godine kako bi stvorile snažnog regionalnog igrača, rekao je srpski ministar energetike Aleksandar Antić.

Spajanje bi osiguralo pristup na jednoj tački na tržištima električne energije zemalja centralne i jugoistočne Evrope, povećavajući likvidnost tržišta za dnevnu trgovinu kao i profitabilnost i efikasnost dvaju operatora, rekao je Antić nakon sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom u srijedu, navodi se u saopćenju srbijanske vlade.

U februaru 2018., Beogradska berza električne energije u jugoistočnoj Evropi (SEEPEX) potpisala je memorandum o razumijevanju (MoU) s mađarskom berzom električne energije (HUPX) radi spajanja njihovih berzi i stvaranja međuregionalne razmjene električne energije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi (CESE). Dokument su takođe potpisali srpski operater prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS), mađarska kompanija za nezavisnu prenosnu mrežu (MAVIR) i evropska energetska berza EPEX SPOT.

Prema MoU-u, HUPX i SEEPEX će objediniti svoje tvrtke koje se bave električnom energijom, istovremeno održavajući stalnu vezu s EPEX SPOT-om, kako bi stvorili snažnog igrača u CESE-u, saopćio je SEEPEX.

EPEX SPOT, EMS i MAVIR nastupit će kao osnivači novoosnovane berze električne energije. Potonji se oslanja na EPEX SPOT usluge u vezi s radom dnevnog tržišta i aktivnostima povezivanja dvnevnog tržišta.

Nova berza za električnu energiju bit će smještena u Budimpešti i Beogradu, a projekt će biti otvoren za zainteresirane dodatne partnere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *